2007-08-18 13 浏览
同老豆黎做生日,一行六人叫左七個,個數目唔老黎,於是乎叫多一個。其中一款係砵酒焗蠔,餐牌寫住六十零蚊,但個伙記都同我地講番話因話佢轉左用桶蠔,所以貴左,要百幾蚊。咁老實咁有交帶,抵讚!但係d 菜就真係麻麻地,好多人都話個翅好得,但事實就唔係好得!魚翅本身就無味道既,所以個湯就好重要。雖然飲唔到有味精,老媽甚至話甜。但係我就覺得個湯略鹹,結果搶走左其他材料既味。翅就預左佢地用一梳梳既勾翅,所以無失望!魚湯大蜆就只係一d街市貨式既細蜆,細細粒咁都食得唔過癮,最弊既係有沙,點搞?其他食物亦唔見得話特別出色,起碼食完都無乜特別大印象。與其大搞噱頭,整鮑蔘翅肚呢d貴價野,不如在基本既菜式上多下功夫!