今日老細請食飯,一行人來到車婉婉媽媽開的車氏吃午飯。場內座位不多,12時多來到已經坐無虛席,幸好預先訂了位。點了十多款點心、炒飯、牛尾煎米餅/粉、大蝦煎米餅、薑蔥蠔、砵酒蠔、東坡肉等等。酥皮叉燒餐包:十分好味,外皮很香脆鬆化,而且很香牛油味,內裡很足料,食落熱辣辣,好食過添好運好多。不過細個左少少。流沙包: 一啖咬落去...好熱! 入面d汁真的很流沙,而且不只有奶黃的甜,還有蛋黃香。春卷:有別於一般春卷,入面是芽菜,我不太喜歡,不過食落又熱又脆很正。家鄉煎薄餐: 嘩!一上桌就很矚目,因為真的比著通茶樓的薄好多,而且好脆,好似食緊薯片咁。香煎蘿蔔糕:又係好香脆,沒有散開的感覺,食入口很有咬口。1000層馬拉糕:幾特別,入口可分開一層層,好鬆軟,唔太甜。沙薑雞腳同蝦餃我覺得不算突出,雞腳有d細隻,蝦餃則太細隻...有d怪味...而且皮唔夠薄。特別一提是我們點了中式煮蠔,一客是砵酒煮,一客是薑蔥煮,我吃了薑蔥的一款,很香! 隻蠔好大隻...有半個碗咁大...入面仲好滑,外面則煮香了、有點煙煙韌韌好得意。不過咁大隻蠔...我想生食多d。煎米粉好香,十分脆口,出面有d酒樓整到會痴牙,佢好乾爽,而

好足料!
香煎蘿蔔糕:又係好香脆,沒有散開的感覺,食入口很有咬口。

好大隻@@
煎米粉好香,十分脆口,出面有d酒樓整到會痴牙,佢好乾爽,而且唔油。隻蝦好大隻!!!都幾抵食。
個東坡肉都唔錯,細細件好易入口,食一舊仔唔會肥膩。

p.s. 由於好多上司係到...唔好意思影相...所以只有呢兩張...影得唔係太好..><敬請原諒
2012-04-17
好足料!