台灣人氣燒肉店「燒肉Smile」已經登陸香港,位置就喺朗豪坊對面嘅文華商場,上到一樓就見到築間旺角一條街,有築間幸福鍋物、築間台灣鹽酥雞同燒肉Smile🤩我同同事今日食返個豐富嘅Lunch先,每款套餐都會包括肉類/海鮮、湯品、主食、生菜同韓式小菜吧任食、甜品同飲品,我地今次試咗牛肉同豬肉盛盒,包含咗牛肉同豬肉各種不同部位,啱晒樣樣都想試下嘅我😌韓式小菜吧必食小菜吧👍🏻一共有13款韓式小菜,有粟米仔、萵筍片、芽菜、鵪鶉蛋、泡菜、海帶、薯蓉、青瓜、蘿蔔片、木耳同蔥泡菜,有辣有唔辣,樣樣都好好食,特別喜愛鵪鶉蛋,醬油醃製一啖一粒食唔停口,蘿蔔片同木耳都非常爽脆生菜吧有10款沙律菜同醬汁可以自製新鮮嘅沙律,我最鍾意沙律菜加上粟米粒同青配上日式芝麻醬😋清爽又開胃,食完前菜都已經飽飽地,記得要留肚食燒肉😆牛肉盛盒包括無骨牛小排、Prime板腱牛、封門柳、牛肋間條同牛舌,牛小排肉質軟腍多汁,板腱牛較為爽口有咬口,封門柳肉味較為濃郁,牛肋條肉質較為緊致,厚切嘅牛舌爽口彈牙,配上四款不同嘅調味料,海鹽、辣椒粉、燒肉汁、香蔥,多重口感滋味👍🏻主食選擇咗韓式雪蟹膏拌飯,將蟹膏、蟹籽、香蔥同蒜片撈匀米飯一齊食

韓式小菜吧

生菜吧

牛肉盛盒
主食選擇咗韓式雪蟹膏拌飯,將蟹膏、蟹籽、香蔥同蒜片撈匀米飯一齊食,入口鹹香鮮味濃郁😋
配上雪濃牛骨湯,裡面仲加入咗牛肉碎,奶白色嘅牛骨湯味道清甜,正宗韓式風味🉐

豚肉盛盒
包括豚腩片、豚梅花、豚肋條、豚頸肉、同西班牙黑豚梅花,豚腩片油脂較多肉質較為軟身,豚肋條同豚頸肉則較為爽口,黑豚梅花油脂分布均勻,軟熟多汁,口感味道最好👍🏻
試埋另一款主食蔥花玉子飯,將半熟蛋篤穿,蛋汁拌入米飯之中,蛋香味濃郁,蔥香加上蛋香再加上油香十足嘅燒肉,美味😋
配上元祖人蔘雞湯,入口充滿人參嘅香再加上雞嘅鮮味,滋味又養生

焦糖布蕾
布丁上一層燒得焦香脆脆嘅焦糖,底下就係蛋香味十足嘅幼滑布丁,上面再加上提子同蘋果,入口甜而不膩

黑糖白玉奶酪
奶酪布丁加入黑糖,上面加上彈滑嘅白玉、焦糖爆谷同刨冰,令口感更加豐富,冰冰涼涼嘅味道,非常適合夏天消暑嘅甜品

📍焼肉スマイル (燒肉smile) (旺角)
旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖

人均消費:$300-400