2023-09-04
打完風困左兩日約下朋友出城,試左呢間繁忙鬧市入面嘅純白休閑咖啡店, 喺正绿色小巴站旁有一間門面幾優雅嘅店舖,據說開業不到一年主打虹吸咖啡及輕盈西餐. 坐喺窗口高凳位睇住人來人往嘅街景相映成趣. 餐廳裝修走純白簡約木系風,感覺舒服,好適合約三五知己聚會. #comboset 話明係主打coffee 冇理由唔叫㗎雖然已經係晩餐時間. 叫左個combo set有杯single expresso + piccolo一次過試曬兩款口味. 咖啡豆全部自己打磨自己炒誠意十足. Expresso 香濃而不焦香氣宜人,朋友說表面的油脂crema 顏色味道厚度均合宜可見萃取功架. 細口分次嚐可以嚐到層次變化. 喝完味道回甘. Piccolo 短笛咖啡有牛奶味嘅香滑感但又唔會太多蓋過主角醇厚咖啡味,又冇latte咁飽肚,啱曬飲唔到expresso 嘅朋友仔. #和風大板燒pizza 幾特別少見嘅西日fusion item, 足料pizza 面佈滿木魚/粟米/章魚/ 三文魚籽等,餅皮薄而香脆,配上沙律醬燒汁等口感清新可口而不肥膩,非常適合夏日胃口. #牛肝菌忌廉汁意大利飯配大啡菇朋友茹素,點左呢個risott
#comboset
#和風大板燒pizza
#牛肝菌忌廉汁意大利飯配大啡菇
朋友茹素,點左呢個risotto. 大啡菇味道香濃,飯粉分明軟硬度適中. 醬汁味道亦恰到好處不會太heavy牛肝菌香味突出.
#意大利雪糕配牛角包窩夫
飯後窩夫即烘熱騰騰可口香脆,配上冰凍棉滑雲呢拿雪糕及甜甜朱古力醬伴碟鮮果,大滿足.
Combo set
大板燒pizza