2022-06-23 12 浏览
今晚約左朋友在旺角casual dinner。我地點左二人晚餐,包一份前菜、一款煲類小菜同另一款即叫即制嘅小菜,另外跟兩碗白飯同埋兩碗楊枝甘露。📌前菜胡麻醬四季豆四季豆冰凍爽脆,淋上胡麻醬好開胃。煲類小菜有四款可以揀:招牌酸菜魚/藥繕黃酒雞煲/花膠雞煲/胡椒豬肚雞煲。中意食辣嘅我地就揀左酸菜魚😊 魚嘅份量好多,而且塊塊都好厚身又無骨。配料亦都好豐富,有菇、雲耳、芽菜、酸菜等。再加上有明火一路熱住個煲,食到最後都飲到熱辣辣嘅酸辣味濃湯,送飯一流!📌薑蔥霸王雞目測應該有大半隻雞,雞肉肉質非常嫩滑,加上大量蔥絲同薑絲帶出雞嘅鮮味,再淋上鮮美豉油汁,非常惹味。📌楊枝甘露限定兼限量甜品:楊枝甘露入口透心涼,芒果味香甜,仲有西米露同芒果爆珠!抵讚嘅係連隻碗都係凍嘅,爽呀!

📌前菜胡麻醬四季豆
四季豆冰凍爽脆,淋上胡麻醬好開胃。

📌薑蔥霸王雞

📌楊枝甘露