2023-01-03
旺角越南菜新嘗試,今次試既係廣華街的越南菜——越男仔。晚餐時段set dinner 好吸引,3 courses dinner 真係好多野選擇,starter 4選2, 揀左無骨鳳爪沙拉同手撕雞檬紙卷,main course 揀左$169 的生蠔生蝦滑雞配椰汁酸湯檬粉。這個酸湯檬粉算是招牌菜,味道酸酸甜甜十分開胃,實屬必食之選。另外再點了一份串燒沙爹拼盤(有牛雞豬菠蘿),還有一份冰番茄,份量豐富,冰番茄好少地方有得食,而且做得出冰甜的感覺,有賣相又好食,值得一試。野飲方面就轉了特色野飲,有椰青同埋越南乳酪滴漏咖啡,這個乳酪滴漏咖啡十分香濃,試出不一樣的口感,岩曬鍾意飲咖啡既我。餐牌上還有林林種種好多不同野食比我發掘,下次可以再約三五知己來飯聚。