2022-10-28
旺角超高質西餐廳🤍-💛黃色商家-🦐西班牙紅蝦薄切 ($88)賣相真係好精緻,而且蝦肉切得超級薄,配上橄欖油同埋黑醋魚子,食落真係好鮮🫶🏻作為前菜,口味唔會太濃,而且好開胃🥰🥩慢煮24小時美國穀飼牛小排 ($388)牛肉表面嘅焦糖化做得好靚,未食已經聞到好香🙈經過慢煮嘅牛小排咬落軟熟,而且肉味鮮甜,加上好開胃嘅芥末醬,食到停唔到🥹配上我哋揀嘅香草牛油就更加能夠提升肉味🤣另外伴碟都好豐富,有雜菌同薯蓉,調味豐富😚配菜方面,我哋選擇咗松露薯條,松露醬夠晒香濃軟滑,配上炸得外脆內院嘅薯條真係一流😋🐽法式豬鞍扒 ($238)呢度菜真係超級推介,店員推薦我哋食七成熟,果然肉質軟嫩,口感幼滑,而且係好靚嘅粉紅色🫡豬肉嘅表面亦都好夠香口,係好靚嘅金黃色😋值得一讚嘅係豬扒好厚之餘充滿油香,配上佢哋自家製嘅蘋果醬同埋蜜糖芥末,超級解膩又惹味🥰🥨懷舊糖蔥餅拿破崙千層酥 ($78)千層酥夠晒酥脆,甜度適中,配上口感細滑味道濃厚嘅custard,仲有中間嘅糖蔥餅脆脆,口感同埋味道都好豐富,而且配搭特別得來又好夾🥹另外仲有細細粒椰子味嘅雪芭,好滑而且好好食😛🍹Yuzu Blossom ($78)呢一杯cockta
💛黃色商家
🦐西班牙紅蝦薄切 ($88)
作為前菜,口味唔會太濃,而且好開胃🥰
🥩慢煮24小時美國穀飼牛小排 ($388)
牛肉表面嘅焦糖化做得好靚,未食已經聞到好香🙈
配上我哋揀嘅香草牛油就更加能夠提升肉味🤣
另外伴碟都好豐富,有雜菌同薯蓉,調味豐富😚
🐽法式豬鞍扒 ($238)
豬肉嘅表面亦都好夠香口,係好靚嘅金黃色😋
🥨懷舊糖蔥餅拿破崙千層酥 ($78)
另外仲有細細粒椰子味嘅雪芭,好滑而且好好食😛
🍹Yuzu Blossom ($78)
呢一杯cocktail味道好清新,而且好容易入口,冇乜酒味,只有淡淡嘅gin香🤣
另外表面上嘅泡綿密得嚟令到成杯酒嘅味道更加有層次,幾推介!
🍋荔枝凍檸梳打 ($68)
造型幾精緻,甜度適中,感覺幾清爽😚
呢一間餐廳嘅裝修係行工業風,睇得出餐廳喺唔同方面都落咗好多心機,例如菜單嘅設計同埋菜名都幾特別~
而且以呢個價錢嚟講,食到呢個質素嘅西餐真心唔錯🫡
餐廳嘅氣氛幾好,無論一家人嚟定係同朋友、另一半嚟都唔錯😚
味道 9/10
服務 9/10
環境 9/10
回頭率10/10
總評 9.25/10🤩🤍
人均消費 $515💰
📍 Lab Eat Bistro
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓
#米食旺角 #米食西餐 #米食扒房 #旺角 #旺角美食 #米飲嘢 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup