2023-08-27
用餐日期:2023年8月餐廳位於大廈2樓,需要步行樓梯上樓。舖位相當大,但一入門口覺得有少少up味。店員會詢問我哋打邊爐定係食麵,再安排座位。 由於當日餐廳不滿座,店員安排我地坐卡位,位置寬敞,坐6位也不會擠迫。但因為枱中間有預留位置放火鍋爐,所以中間位置會有條柱頂腳。服務員相當有禮貌,會詢問客人是否第一次光臨,再為客人介紹餐牌及優惠,亦會主動貼心指引客人洗手間位置,落枱會講菜式名。《$40涼拌萵筍》⭐️⭐️落枱聞到陣陣麻油香,頭一兩舊萵筍入口冰涼,應該是預先拌好放雪櫃,有客人下單可以直接出。萵筍咬落爽口,但不算入味。《$32 炸魚皮》⭐️⭐️普通街市買到嘅炸魚皮,香脆冇魚味,份量偏少,冇特別。《$58 wasabi海蜇手撕雞》⭐️⭐️Wasabi 落得唔算重手,入口沒有強烈刺鼻感,雞肉略嫌柴口,不過不失。《$94 砂鍋龍皇雲吞雞配米線》⭐️⭐️⭐️砂鍋上枱時仍然處於半滾狀態,只有2粒鮮蝦雲吞,但勝在皮薄,蝦肉咬落尚算彈牙,但鮮味不足,純粹食爽口感覺。雖然叫既係米粉,但食落似粉絲,幼身,不掛湯。鍋內有3-4舊雞肉,雞的部位由店家隨機分,由於湯底用雞熬成,雞的精華已經溶入湯底,雞件鞋口冇味,但夠大舊肉。雞
《$40涼拌萵筍》⭐️⭐️
《$32 炸魚皮》⭐️⭐️
普通街市買到嘅炸魚皮,香脆冇魚味,份量偏少,冇特別。
《$58 wasabi海蜇手撕雞》⭐️⭐️
《$94 砂鍋龍皇雲吞雞配米線》⭐️⭐️⭐️
鍋內有3-4舊雞肉,雞的部位由店家隨機分,由於湯底用雞熬成,雞的精華已經溶入湯底,雞件鞋口冇味,但夠大舊肉。雞湯底鮮味,仲加入金華火腿絲吊味,食哂成碗都唔會有口渴嘅感覺。
《砂鍋花膠雞湯翅配米線》⭐️⭐️⭐️⭐️
湯底都係一樣嘅湯底,但味道比雲吞雞淡一點。米線滑身,好難夾起,用力少少又會斷,扣分。
配料仍然係4舊鞋口雞,但多左兩塊手掌大小既花膠扒,仲有少量魚翅,相當足料。
總括來說,小食份量少,價錢偏貴,性價比低。湯麵鮮味,用心熬製,唔會死鹹重味精,養生之選。