2017-10-22
放假天,行完街好攰想搵個地方坐低食嘢,朋友提議不如去韓舍,又平又多嘢食!我地去到己經係晚上7點,入到電梯已經見到佢張價錢海報,但準時去到依然爆場。餐廳有俾心思去佈置,將食物放置在中央長廊兩側,幾有條理,坐邊都見到野食,而且每盆都附上名牌,另有獨立夾子。水吧左側就係 DIY 小食,主要三款自製機(1)炒年糕(2)章魚小丸子(3)天婦羅。每款機旁邊都有個牌清楚說明做法,可自己試下整。睇得出燒板有被定時換洗,都算乾淨。至於天婦羅機就放係另一邊,可能無吔人知,較少人去。入門轉右就係沙律吧,算叫做精簡,都係基本野,如沙律菜、蕃茄仔、雜果、粟米等,但蔬菜都新鮮爽脆,生果亦鮮甜爽口。至於冷盤海鮮,初頭搵左好耐都唔見,後黎先發現唔係壽司刺身部,而放左係熟食個邊(唔明佢點解會咁放??),Anyway,海鮮有青口、凍蝦,算鮮甜。日式炸物有唔少:三文魚骨腩、咖哩角、芝士火腿多士、焗生蠔、炸薯粒、餃子煎蛋,仲有自己即製天婦羅熟食熱熏有約十幾盆,都係熱辣新鮮出爐,由於會不定時換款,我出過去幾 Round 就見過:人蔘雞湯、韓式肥牛、韓式燒雞、水煮魚、咕嚕肉、紫菜飯、沙薑雞腳......韓燒食物幾齊,應有盡有,芝
至於天婦羅機就放係另一邊,可能無吔人知,較少人去。
韓燒食物幾齊,應有盡有,芝士腸、雜菌、牛豬雞、魚、扇貝都有齊,數落都有廿幾三十樣。旁邊還有多款醬汁,自行調製用來醮肉。
肉類有大量,除左少不了既豬牛雞,竟仲有羊架同扇貝,每款肉最少有有辣有唔辣兩種口味,肉類新鮮,味道亦夠味唔咸。
爐溫可以自行調較,可能店方執過下爐邊抽風同餐廳抽風,油煙味唔算大。
燒完食完,最後要去翻入門口左側既甜品櫃。
甜品款式很多,有廿幾款,一樣會不定時換款,部份款式幾得意,都幾有驚喜。
藍苺慕絲,第二三輪先見到。千層餅,鬆脆但不會太甜。葡撻,帶有點點焦糖味。
沙律吧對面是飲品,有各款汽水、咖啡、乳酪汁、酸梅湯,仲有可以自行調製既玫瑰花茶及薰衣草茶,仲有檸檬清酒任飲!清酒任飲!
以 Layman 既燒烤放題餐廳計,呢間韓舍裝修格局叫寬敞,食物種類亦豐富,而且 Refill 得快,大致算乾淨衛生,可以媲美袖珍版既酒店 Buffet。