2021-04-23
牛大人台式火鍋黎左香港開店都有一段時間成日full booking,今晚都終於book到檯,無理由唔叫個最貴既澳洲極上和牛餐豪食一番。湯底有9個款式選擇,剎時間好難決擇唯有揀最特色既台灣鳳梨雞鍋底,有D果香感覺清新之餘又融合鮮嫩雞隻餚製而成濃郁味道,完全唔會遮掩牛肉本身既原味道。打邊爐都要分工,我先掃QRcode睇菜單點餐,老公負責到自助區拎飲品、調醬汁、拼配料。亮點既瓶裝冷泡茶,邊食邊飲幾口桂花、白桃烏龍茶降温又解腻,啖啖茶香好清新!不過打邊爐都係要飲杯啤酒爽一爽,呢度都有手工啤酒,試杯流水落花,係American pale ale,充滿花香入口順喉清爽。醬汁選擇有D花多眼亂,當中既台灣腐乳醬、特調豬肉醬、台灣甜辣醬、洋蔥牛肉醬較特別,每款拎少少,為食物添加一份地道風味。和牛餐隨附每位澳洲M9和牛牛丸各2粒,一口咬下享受豐盈和牛肉汁、油香充斥口腔。極上和牛、SRF極黑牛、精選嫩牛系列都可以無限量追加,作為牛迷緊係重點食和牛、黑牛啦!極上和牛餐最正係澳洲和牛M5牛肩肉,牛脂分佈均勻,牛味濃厚夠肉汁安格斯牛小排,油脂呈大理石紋肉質鮮嫩手切封門柳,比機切厚身得黎有質感,油花較少但肉味濃。
極上和牛餐最正係澳洲和牛M5牛肩肉,
牛脂分佈均勻,牛味濃厚夠肉汁
安格斯牛小排,油脂呈大理石紋肉質鮮嫩
手切封門柳,比機切厚身得黎有質感,油花較少但肉味濃。
極黑牛肩胛,肉質細嫩具彈性,肥紋均勻
沙白,鮮甜中帶海水咸味,我地點左幾次都無沙,好乾淨。
漿類有7款,款款吸引可惜2人不能試太多。干貝鮮魚漿、蟹子墨汁漿,口感扎實Q彈。
秘製滷牛筋、牛肚、豬大腸,非常入味腍透。
仲有軟嫩滑順既私房辣鴨血都係必點配料。
甜品每人一款,有movenpick雪糕同埋仙草凍可揀~