2015-11-14 398 浏览
係旺角嘅甜品舖琳瑯滿目,waffles 有,糖水有,蛋糕有,但專以日式茶為主題嘅就好似唔多。今日同一眾好友打完邊爐,飽飽滯滯,大家都想搵一啲清新一點嘅甜品食。經過見到御前嘅抹茶甜品賣相極為吸引,舖外大排長龍,就立刻攞飛,邊傾邊等。等咗十張枱,終於到我地,由於人多,可以試到幾款甜品。第一推介焙茶刨冰,第一口嘅焙茶雪糕已經愛上。焙茶比抹茶清爽,有點回甘,而且無咁甜。每一口都都係對茶嘅享受。刨冰淋上茶味糖漿,旁邊放咗紅豆,日式小丸子,同綠茶啫喱,配搭得而。第二推薦雙色蒴餅,蒴餅味道有點似涼粉,但又有蒟蒻的Q感。配上表面的抹茶粉,再點一點茶味糖漿,食落幾有趣。當晚仲叫咗抹茶豆腐花,御前豆腐,御前抹茶盛盒。三樣同樣係美味。可惜人龍太多,食完就要拿拿林起身走人。總括黎講,想傾耐d可能呢間甜品舖就唔太適合,但喜愛日本綠茶嘅朋友,絕對可以一試!

等咗十張枱,終於到我地,由於人多,可以試到幾款甜品

$60 (其他)