2023-11-12
真係好掛住日本嘅爐端燒,所以同朋友去咗位於旺角嘅長阪燒食翻個dinner,滿足一下個胃!餐廳環境唔錯,分別有吧枱位同埋卡位,吧枱位可以欣賞師傅處理食材,而我哋就比安排坐卡位,十分適合朋友聚埋一齊傾吓偈飲下酒!我哋兩個人叫咗四隻生蠔、一份雲丹天婦羅、兩隻特大虎蝦、黃花魚一夜干、雞髀肉串燒、豚肉蘆筍串燒、清酒煮蜆、溫泉蛋沙律同埋一杯梅酒。西班牙生蠔呢款生蠔完全唔腥,食落仲有鮮甜嘅味道,肉厚肥大,就連平時唔食生蠔嘅我都覺得好味,十分推介呢個!雲丹天婦羅呢款雲丹天婦羅,入邊係鮮甜嘅海膽,外邊脆卜卜,味道幾好!特大虎蝦呢款鹽燒虎蝦大大隻,肉質彈牙,蝦迷不要錯過!黃花魚一夜干黃花魚外皮烤得好香脆,但係肉質仍然保持嫩滑,唔錯唔錯。雞髀肉串燒、豚肉蘆筍串燒串燒當然係我最愛,雞髀肉燒得啱啱好,肉質都幾嫩滑,而豚肉蘆筍串燒呢個配搭都幾好,配埋蘆筍一齊食,唔會太油膩,感覺幾新鮮!清酒煮蜆太大隻蜆肉配上清酒,清酒嘅酒香配上鮮甜嘅蜆肉,真心正!
西班牙生蠔
雲丹天婦羅
呢款雲丹天婦羅,入邊係鮮甜嘅海膽,外邊脆卜卜,味道幾好!
特大虎蝦
呢款鹽燒虎蝦大大隻,肉質彈牙,蝦迷不要錯過!
黃花魚一夜干
黃花魚外皮烤得好香脆,但係肉質仍然保持嫩滑,唔錯唔錯。
雞髀肉串燒、豚肉蘆筍串燒
清酒煮蜆
太大隻蜆肉配上清酒,清酒嘅酒香配上鮮甜嘅蜆肉,真心正!