2025-05-02
最近我去咗一間泰國餐廳,真係食到好開心!性價比實在太高啦😋😋呢間泰國餐廳嘅食物真係好好味,無論係前菜、主菜定係甜品,每一樣都令人驚喜,絕對值得再嚟🥰首先試咗佢哋嘅泰式炸蝦餅,炸到金黃酥脆,咬落去蝦肉鮮甜,仲有一陣香脆嘅口感,配上泰式甜辣醬,味道更加出色👍跟住就係青咖喱牛腩,呢個菜色真係好正!牛腩煮得軟滑入味,青咖喱醬香濃,帶有一點微辣,配上椰漿嘅香味,食落去好有層次感,再加埋一碗白飯,簡直係完美搭配😋然後試咗泰式馬拉盞炒西蘭花,呢道菜色色彩繽紛,西蘭花炒得脆口,馬拉盞醬汁香辣,令整道菜更加有味,食落去唔會覺得膩,反而好開胃🤤再嚟就係乾炒海鮮河,呢碟河粉炒得香噴噴,海鮮新鮮,蝦、魷魚都好彈牙,搭配上特製嘅醬汁,味道濃郁,完全停唔到口😳飲品方面,我點咗椰青,清爽又解渴,椰汁甜而不膩,真係好適合搭配泰國菜😍最後,甜品方面我點咗原個芒果糯米同椰汁西米糕。芒果糯米飯擺盤非常靚,而且甜而不膩,糯米軟糯,搭配新鮮嘅芒果,口感一流🤤而椰汁西米糕就更加清新,椰汁香濃,西米口感滑溜,食完真係令人心情愉快😁