2023-03-02 62 浏览
今日同朋友行完街直落食雞煲,喺西洋菜南街發現咗二鍋頭,睇過menu覺得啲set好抵食,最平二百幾蚊就可以任食雞煲同火鍋!而且仲有不少火鍋配料、飲品同甜品,好正!雞煲(少少辣)雞煲分咗幾種辣度俾客人選擇。我地嘅少少辣食落較多麻味,辣味就少少,唔食得辣但想過吓癮可以叫依款!雞煲好多雞件,件件多肉嫩滑,仲入晒味。雞煲醬好惹味,越食越濃。另外,仲有洋蔥、大蔥等配料,吸晒汁好正~我地仲叫咗牛柏葉倒落雞煲度煮,吸晒汁,味道好濃郁,推薦依個食法!火鍋食完雞煲就轉鍋打邊爐,清清地我地叫咗藥膳湯底。湯底帶點酒味,仲有唔少藥材。安格斯牛板腱牛板腱係牛的前腿部位,肉質緊實,富有彈性。安格斯封門柳封門柳食落較細膩,脂肪分布均勻,肉質鮮嫩。豬頸肉豬頸肉厚切啲,食落油花爆滿。蜆蜆肉好新鮮,冇沙,食落清甜。飲品方面,有齊解茶、水、汽水等等,選擇豐富。甜品方面,有雪糕同雪條。今次我食咗榴槤味嘅雪條,有驚喜,食落一啲都唔假,反而好香好creamy!
今日同朋友行完街直落食雞煲,喺西洋菜南街發現咗二鍋頭,睇過menu覺得啲set好抵食,最平二百幾蚊就可以任食雞煲火鍋!而且仲有不少火鍋配料、飲品同甜品,好正!

雞煲(少少辣)

火鍋

安格斯牛板腱
牛板腱係牛的前腿部位,肉質緊實,富有彈性。

安格斯封門柳
封門柳食落較細膩,脂肪分布均勻,肉質鮮嫩。

豬頸肉
豬頸肉厚切啲,食落油花爆滿。

蜆肉好新鮮,冇沙,食落清甜。

飲品方面,有齊解茶、水、汽水等等,選擇豐富。