2023-06-23
唔同嘅咖喱我都鍾意食,但係特別鍾意日本戈種帶甜嘅咖喱。最近朗豪坊新開左一間北海道過嚟嘅湯咖喱專門店《Suage》,鮮紅色嘅設計相當搶眼。值得一題佢哋嘅咖喱係有辣度選擇,所以唔食得辣嘅朋友都唔使驚,想挑戰嘅朋友記得揀99級辣🔥。主食首先可以選擇配料如:稻庭烏冬、拉麵和飯。然後就到左湯底,分別為原味湯底、椰子湯底和櫻花蝦濃湯。日本廣島蠔湯咖喱 $108廣島蠔蠔身飽滿又大隻,食落充滿蠔香。我就配搭椰子湯底和烏冬。4級辣對我嚟講就啱啱好,同椰子湯完美配搭。另外當然唔少得要加配熱溶芝士,睇住拉絲狀嘅白色芝士緩緩倒入,好邪惡呀。脆嫩雞髀湯咖喱 $98香炸嘅雞髀外層香脆,內層嫩滑多汁。我就鍾意將佢浸一浸咖喱湯,等佢面頭吸引哂咖喱嘅辣同椰香再一齊食,咁樣就味道更加豐富。另外仲有多款小食值得一試,例如章魚燒、海苔天婦羅魷魚、唐揚炸雞、脆皮雞腿肉串和炸蝦天婦羅。最後一定要試埋個雪糕先好走,原味牛乳和日本千葉和梨味。和梨口感似雪葩,而牛乳就係軟雪糕,兩款都各有特色。Suage北海道湯咖哩 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓1號舖
日本廣島蠔湯咖喱 $108
脆嫩雞髀湯咖喱 $98
Suage北海道湯咖哩 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓1號舖