2022-07-23
咁岩同朋友起旺角行街, 見到雅蘭中心地下, 有間川菜餐廳, 主題係太空人,餐廳雖然係起雅蘭中心地下, 但係唔係平時入口, 而係有一個餐廳入口, 起雅蘭中心地下, 如果想去既人, 記住要留意. 餐廳一入到去, 就見到有句標語叫「辣到上太空」. 好少見川菜會有咁既裝修, 既然咁特別,最後我同朋友就揀咗食呢間餐廳食我地既晚餐.1. 辣子雞一上菜就見到整碟鋪滿紅椒, 雞肉份量都唔少, 表面上就覺得好辣, 但實際食落去就唔係太辣, 係可以接受程度, 而且, 唔止雞肉, 入面都有雞軟骨同雞皮, 雞皮炸得幾鬆脆, 雞軟骨都好易入口, 唔會太硬.2. 花椒魚頭鍋餐廳第一位, 花椒魚頭鍋, 辣椒仲多過辣子雞, 除左辣椒之外, 花椒份量都唔少, 呢個辣度比辣子雞更辣. 魚頭好滑, 好香口. 我地食得好過癮. 而且, 我地追加了一隻田雞, 田雞肉加埋放入魚鍋入面, 岩哂愛食肉之人.食得辣野, 飲品一定少不了, 我地叫左餐廳推介既芒果沙冰同柑桔, 一啖辣野, 一啖沙冰, 超完美.最後, 甜品自然唔少得
1. 辣子雞
2. 花椒魚頭鍋
, 一啖辣野, 一啖沙冰, 超完美.
最後, 甜品自然唔少得