died19868380
🔥旺角新場實測!人氣「燒烤堂」究竟係龍定係蟲?🤔
died19868380
2025-09-24
关注

聽個名「燒烤堂」都聽到厭,身邊總有朋友話食過,仲要個個都讚不絕口。呢間人氣串燒店版圖不斷擴張,最近仲殺到嚟旺角呢個美食戰場,我呢啲「食肉獸」又點可以執輸?梗係第一時間約埋腳,睇下佢係咪真係咁把炮!

今次我哋兩個人,雄心壯志,前後加單總共叫咗成廿款嘢食,由雞、豬、羊、海鮮食到甜品,務求試真佢嘅深淺。餐廳環境行日式居酒屋風格,幾有氣氛,最貼心係每枱有個小暖爐,可以keep住啲串燒熱辣辣,同朋友慢慢傾慢慢食都唔怕啲嘢食凍晒。

🐔雞串燒類:招牌菜果然名不虛傳

鹽燒三黃雞腿肉
呢個我哋Encore再Encore,總共叫咗兩次!雞腿肉外皮燒到金黃香脆,但內裡肉質依然保持到非常嫩滑多汁,簡單用鹽調味已經可以帶出雞肉本身嘅鮮味,火喉控制得恰到好處,絕對係必食推介!

鹽燒雞皮
坊間好多燒雞皮都係細細塊,但呢度嘅係「原塊」上,燒到好似薯片咁卜卜脆,入口「咔嚓」一聲,油香滿溢但完全唔會覺得油膩,送酒一流!

汁燒鮮雞肝 & 汁燒三黃雞氣管
雞肝燒得啱啱好,做到外層微焦,內裡保持到軟滑creamy嘅口感,醬汁甜度適中,冇蓋過雞肝本身嘅甘香。雞氣管就爽口彈牙,鍾意過癮口感嘅朋友可以一試。

🐖豬肉及其他肉類:多元化調味見心思

味噌松板豬 & 泰式豬頸肉
松板豬(豬頸肉)出名爽口,呢度用咗兩種唔同嘅處理方法。味噌燒嘅版本,鹹香惹味,更能突出豬肉嘅油香;而泰式就酸酸甜甜,比較開胃。兩款都各有千秋,睇你鍾意邊種風味。

七味汁燒豬大腸
豬大腸處理得好乾淨,完全冇異味。外層燒到帶點焦脆,內裡依然保持煙韌有嚼勁。七味粉同甜醬汁嘅配搭非常夾,我哋忍唔住叫咗兩串!

泡菜五花腩
五花腩嘅油脂甘香,配上酸辣嘅泡菜一齊燒,可以中和油膩感,係一個幾好嘅配搭,食落好開胃。

羊架
以串燒店嚟講,呢個價錢嘅羊架算係交足功課。燒完肉質仲好腍,而且冇乜羶味,肉味香濃,值得一試。

🦐海鮮及特色小食:驚喜與穩陣並存

焦糖鰻魚玉子燒
呢個絕對係重量級推介,我哋都係叫完再叫!玉子燒做到半熟流心效果,蛋汁澎湃。面頭嘅鰻魚肥美,加上燒到脆卜卜嘅焦糖,一啖放入口,甜、鹹、鮮、滑、脆幾種口感同味道大爆發,層次非常豐富,必食!

蒜蓉燒日本廣島蠔 (兩隻)
廣島蠔體積唔算非常大,但勝在新鮮,蠔味濃郁。蒜蓉份量啱啱好,冇搶走蠔嘅鮮味,不過不失嘅穩陣之選。

鹽燒白鱔
白鱔燒到外皮焦香酥脆,魚肉肥美,充滿油脂香氣,簡單鹽燒已經好好食。

九肚魚烙
呢個比較少見,將九肚魚肉同蛋漿整成類似奄列嘅「魚烙」。外面煎得香口,內裡九肚魚肉極之軟滑,入口即溶,口感幾特別。

🍰甜品作結:估你唔到嘅甜蜜蜜

檸檬牛油包
真係估你唔到,串燒店竟然有檸檬!牛油包烘到外脆內軟,味道超濃郁,一上枱已經聞到陣香味。檸檬愛好者見到應該會雙眼發光!

燒芝士年糕 & 黑糖菠蘿
燒芝士年糕煙煙韌韌,芝士做到拉絲效果,邪惡但滿足。新鮮菠蘿燒過之後甜度更高,面頭灑上黑糖再燒,焦香甜蜜,作為飯後甜品,可以清新一下味蕾,完美作結。

總結:高質素、有誠意,值得再訪!

總括嚟講,旺角呢間「燒烤堂」分店絕對冇令我失望。食物款式極多,由傳統到新派Fusion都有,而且大部分都保持到好高嘅水準,尤其係幾款招牌菜式,例如鹽燒雞腿肉同焦糖鰻魚玉子燒,真係令人一試難忘。價錢方面,以旺角區嚟講算係合理,人均消費大約$200-$300左右,豐儉由人。

雖然人氣高企,平日夜晚都可能要等位,但無論係食物質素定整體體驗,都絕對值得你花時間嚟試下。呢度唔單止係醫肚嘅地方,更加係同三五知己飲杯酒、食下串燒、傾下計嘅聚腳好地方。我已經決定,好快會再嚟Encore!👍
赞好
检举