2019-07-31
屋企人係邊爐控,唔理春夏秋冬都鍾意打邊爐。今晚去到旺角寶哥火鍋,198蚊包七款海鮮八款任選配料同任食丸類蔬菜,都幾抵,一於去試下。鍋底方面我地揀左鴛鴦鍋,一邊係猴頭菇鯊魚骨湯,一邊喺雪蓮椰子鍋。猴頭菇鯊魚骨湯好足料,有幾隻大大隻既猴頭菇,不過我都係鍾意椰子鍋多啲。烚啲食物例如金茹,食到椰子嘅清甜,大力推薦啊!叫完湯底即送上海鮮盤,海鮮拼盤非常豐富,有青口、海蝦、蟶子皇、生蠔、蜆、龍躉肉同活刀貝,全部都非常新鮮,我特別欣賞蟶子皇同活刀貝,又大隻又鮮甜,正阿!身為牛魔王,梗係要叫安格斯牛小排同埋手切封門柳牛肉啦,好濃嘅牛肉味!另一必選項目喺炸響鈴。佢唔係一般街市買果d已經包裝好,而係即炸,真係夾大力d都會碎,放係湯度輕輕焯一焯就食,爽脆有豆味,拍得上樹記。我哋仲點咗d手打蝦丸、墨丸、牛丸,全部都好新鮮好彈牙,唔係急凍貨色。另一特別配料係滋補花膠仔,好爽口,補充骨膠原之選。其他配料仲有日本黑豚肉、炸魚皮、韮菜餃、雲吞、鯪魚球、金菇、蔬菜、萵筍等等,多不勝數。最後,飲品方面20蚊任飲汽水,選擇都好多呢!
另一特別配料係滋補花膠仔,好爽口,補充骨膠原之選。
最後,飲品方面20蚊任飲汽水,選擇都好多呢!