2023-11-02 85 浏览
最近比我在旺角發現了一間充滿特色情懷的西餐廳——吃扒,到平時在旺角鬧市街頭巷尾的食肆有着截然不同的風格。吃扒位於豉油街108號地舖,我就係比佢好靚的紫色配拱形大玻璃櫥窗所吸引。因為行街行到攰,好想坐得舒服d。Menu的主菜好抵食,加$25有餐包、湯、甜品及飲品。每次去食西餐廳,羅宋湯是我必點的,因為飲完好開胃,這間「吃扒」落足料煲,睇相就知,正👍🏻主菜我同朋友分別點了挪威三文魚扒檸檬牛油汁配炸椰菜花及5成熟特選肉眼扒配薯菜。第一印象係好足料好大份😆,小妹特別欣賞廚師烹調的檸檬牛油汁,小小酸帶點牛油香,配煎香三文魚扒,魚質又脆又滑。無誇張,炸椰菜花必食。如果主菜配的炸椰菜花唔夠食,可以再點這客小食:炸椰菜花配煙肉酸忌廉。另一主菜的肉眼扒5成熟度剛剛好,滿意👍🏻。肉與脂肪比例均勻,肉眼天然味道非常濃郁,入口即化。配菜炸薯條熱辣辣,我唔係講究,但比較怕食到一些凍冰冰的薯條。另外,我建議唔好將汁(除了選熱溶芝士)倒落去鐵板,因為會整到薯條唔脆。最後我們都食得太飽,連飯後甜品雪糕都食唔落。

最後我們都食得太飽,連飯後甜品雪糕都食唔落。

2023-10-26