2020-01-06 216 浏览
喺旺角搵宵夜,好多間餐廳都關門了,幸好俾我哋發現在旺角道的旺角海鮮菜館,有宵夜餐提供,二話不說入去醫肚。宵夜餐餐牌「旺角夜消磨超值套餐」有三個價錢選擇,仲有四款菜式,夠晒吸引!先來了「旺角六小福」中的小食頭盤, 分別白灼鮮豬脷及鮮粉腸,配上佢哋特製嘅椒絲豉油,我最喜歡的鮮豬脷肉質夠晒鮮嫩。「豉椒炒靚蜆」每一隻蜆肉都有我手指公咁大隻,一食落去就食到廚師炒嗰種鑊氣,蜆肉相當鮮甜爽口,再加埋特製嘅豉椒汁,很惹味。「避風塘炒辣蟹」大大隻既越南大青蟹炒得好香,但係仍然掩蓋不到辣蟹嘅鮮味, 蟹蓋有很多膏,蟹身啖啖肉, 蟹腳亦都很鮮甜。除此之外,配料嘅蔥同埋蒜蓉炸得非常脆卜卜可口,好似食緊薯片咁,惹味可口。還有「經典燒鴨河」每人一碗,河粉很柔滑,最重要是燒鴨有鴨味,肉質很林很新鮮,食完大感滿足!最後甜品就係「南瓜🎃梳夫厘」喂呢一餐豐富滿足的宵夜餐畫上句號。