2024-05-28
🌈最近去旺角麵不難發現女人街附近嘅豉油街外牆牆身變得好繽紛,係新開張主打馬來西亞菜式嘅鐵飯碗咖啡屋。裝修以南洋風情為主題,牆身嘅壁畫有不少娘惹風味特式菜式。呢到嘅菜式每款麵係幾十蚊,性價比好高,食六、七樣野兩個人都唔駛4百蚊🫔海南芋絲春卷 $46即叫即炸,外皮香酥脆口,內裡夾滿紅蘿蔔絲、椰菜絲、芋絲,雖然係油炸,但因為多蔬菜感覺不會太油膩🍡彈牙炸魚蛋串 $42炸白魚蛋好爽口,點埋參巴辣醬,好開胃🍖肉骨茶 $68肉骨茶配料非常足,有三層肉、一字骨、豬肚、豬手、豆卜、金菇,每樣配料都可以食少少,好滿足。肉骨茶味道不算太濃,容易入口,呢個價錢仲包埋白飯,真係好抵食🍜檳城白咖喱雞絲麵 $63非常推薦!白咖喱椰香濃郁多層次,唔係好辣,滲滲掛滿湯汁,麵質不軟爛。雞絲肉質結實,其他配料有白魚蛋、豆卜、蛋,豆卜吸滿汁,好滋味。🥬馬來風光 $58馬拉盞炒通菜,通菜炒得翠綠有鑊氣,馬拉盞醬汁惹味香濃,重口味人一定好滿意🍞班蘭咖央多士 $33未黎之前已經俾呢個造型深深吸引,超可愛。飛碟咖央多第一次食,但因為夾偏左所以班蘭醬感覺較薄身。🍵班蘭拉茶 $28推薦飲品!陣陣班蘭葉香味,好特別嘅味道,甜度剛好。☕️馬來
🫔海南芋絲春卷 $46
海南芋絲春卷
🍡彈牙炸魚蛋串 $42
炸白魚蛋好爽口,點埋參巴辣醬,好開胃
🍖肉骨茶 $68
🥬馬來風光 $58
馬來風光
🍞班蘭咖央多士 $33
🍵班蘭拉茶 $28
推薦飲品!陣陣班蘭葉香味,好特別嘅味道,甜度剛好。
☕️馬來拉茶 $25
茶味香濃,有得自己揀煉奶同奶份量。對比班蘭拉茶,馬來拉茶道相對普通。
午餐同下午茶menu都好吸引同抵食,下午茶仲有甜點拼盤