2017-04-10
星期六原本約咗姊妹lunch 去食韓燒,佢工人突然病咗,搞到姊妹上晝要去旺角接佢囡囡放興趣班,两人既約會變左三人行。由於帶住個小朋友,我哋要顧及韓燒既環境未必太過適合小朋友,臨時臨急改地方,都唔知去邊度食好。周末嘅旺角超級多人,到底點樣可以喺旺角中找到淨土呢?姊妹腦根一轉,提議一齊去食素食。係喎!素食嘅地方一般比較安靜,氣氛祥和,空氣都乾淨啲。而且食物一定係健康,絶對適合小朋友。所以我哋選擇咗素食一家。當係人煙稠密嘅旺角,行入素食一家嘅第一個反應,就係呢度好舒服、氣氛好平靜,同外面係兩個世界,真係一處美麗的淨土。菜單上有圖、有文字,仲有佢哋經營素食嘅概念。今個午餐,我哋慶幸選擇咗食得健康。魚生刺身拼盤 HK 48見到圖片上栩栩如生嘅吞拿魚同三文魚刺身,忍唔住叫碟試下,素刺身同真刺身既顏色同造型都似模似樣。食上去有啲似放題店裏面嘅刺身質素。涼拌海蜇手撕雞 hk 48呢碟比我想像中既手撕雞淡口,唔夠辣。由麵團做既雞還可以,青瓜好味d。勁辣水煮猴頭菇 hk 118呢碟水煮猴頭菇係全日最好食嘅!雖然佢話係勁辣,但係我呢啲唔係太食得辣嘅都頂得順,粉條掛湯,裡面有好多料,辣湯食得好刺激,係齋鋪食
周末嘅旺角超級多人,到底點樣可以喺旺角中找到淨土呢?
姊妹腦根一轉,提議一齊去食素食。
係喎!素食嘅地方一般比較安靜,氣氛祥和,空氣都乾淨啲。
而且食物一定係健康,絶對適合小朋友。
所以我哋選擇咗素食一家。
菜單上有圖、有文字,仲有佢哋經營素食嘅概念。
魚生刺身拼盤 HK 48
涼拌海蜇手撕雞 hk 48
呢碟比我想像中既手撕雞淡口,唔夠辣。
勁辣水煮猴頭菇 hk 118
呢碟水煮猴頭菇係全日最好食嘅!
豉汁靈芝蒸蟠龍鱔 HK78
見到餐單上寫着呢個係推薦食品,我哋都叫咗一碟,的確炒得幾香口,鱔片幾可亂真!
呢個福建炒飯好健康,用油既份量剛剛好!
最後我哋叫左呢個薑茶菊花做甜品。
柔軟有如豆腐花,大師到底系點樣可以將佢𠝹成一朵菊花?真係耐人尋味!
整體來講,呢度嘅素食非常健康,而且環境清靜,適合大人小朋友。。。同埋注重健康嘅你。