2013-08-31
基本上早上想吃餈飯豆漿, 我一定會坐車過紅磡上海真真.位置係生記過少少, 所以我會食完個早點就去生記買鹵水晚飯加料, 非常連貫的動作.如果你問邊度有多"好野"食, 現時我會選大角咀, 沙田同土瓜灣紅磡.而真真就係其中一間位於紅磡的店, 說老實, 我推只係豆漿及餈飯, 因為其它一直都未有試過!餈飯成$20, 係未貴左D呀? 見仁見智, 個人就覺得份量足及新鮮好食, 值呀! D飯唔會死實實, 條油條唔會硬到割傷個咀或有油臆味!再加埋杯熱無糖豆漿, 真係飽到午飯都唔駛食! 呢度豆漿同觀塘永興都係我最愛, 真係有很香的豆味, 而唔係一杯糖水. 不過呢度係上海傳統老店, 坐位同服務一定麻麻, 堂食你就有機會經常跟陌生人的背部打招呼了!嬸嬸大大聲, 服務麻麻, 我可以接受! 因為咁先係上海傳統食店吧!
餈飯成$20, 係未貴左D呀?