2018-08-12 1364 浏览
早几个月前去过一次将军澳香港单车馆嘅「牧羊少年咖啡馆」叹下午茶,感觉好舒服,试过其窝夫,真喺几得。有位窝夫控嘅同朋友都好想试,咁就不如顺便食餐晚饭啦。当然,唔会再入到将军澳咁远啦,就番朋友就拣荃湾分店嘅「牧羊少年漂书馆」,目标就喺要试窝夫。餐厅位处荃湾大会堂之内,非常易揾,装修简约,虽然地方唔及将军澳店大,但楼底高,配以柔和灯光,感觉一样蛮舒服。而呢家「牧羊少年」特别冠名为「漂书馆」,绝对有引人注「牧」嘅效果,更唔喺浪得虚名,餐厅四周设置好多书架,摆放了大量书册,又架起不少枱灯,一派文青气氛。不过,虽然书多,但都喺随意摆放,所以,要揾到理想书本,则要寻寻宝,看运气。除咗俾个空间大家漂书之外,唔喺得硬件做啲样,软件方便,亦有大力推动。店家主张「以书易啡」,只要拎两本指定类别及唔会太过气嘅书带嚟俾佢哋,佢哋就会送上一张$25嘅外带意式咖啡券。相反,能有缘晌书海中揾到你嘅至爱,只要付出$5捐款,就可以将此心头好带返屋企,而该捐款定期会作出慈善用途,可谓三赢。餐厅基本上喺采半自助形式,自己揾位,晌柜枱落咗单,再由店员将食物送上。但到晚市,就提供全套服务,店员会过嚟落单,送餐,以至埋单都有人服务
餐厅基本上喺采半自助形式,自己揾位,晌柜枱落咗单,再由店员将食物送上。但到晚市,就提供全套服务,店员会过嚟落单,送餐,以至埋单都有人服务,故需俾10%服务费。因为并非第一次到访,都仲记得大概有咩菜式,包括二人、四人套餐、沙律、全日早餐、主食、薄饼、单点小食、饮品及甜品。本来二人餐就最划算,但甜品只喺芝士饼,又唔可以改窝夫,最终,回归散点步伐。
罗勒青酱鲜虾意大利粉 $70

原意喺想叫黑松露酱野菌意粉,不过,是夜就无供应,但呢记道罗勒鲜虾意大利粉我都啱。一身「青BB」就知啲罗勒酱落得无手紧,每口意粉都好有罗勒香。而且,仲混有蘑菇片,口感微爽,食得出喺新鲜而唔喺罐头货,此外,洒咗啲松子仁、芝士粉增加多一啲口感同味道,啲大虾质素亦唔差,几爽弹且有虾鲜味;唯挑剔喺啲意粉我就觉得有少许烚过火,未做到好有咬口感。
鲜忌廉白菌烟三文鱼意大利粉 $70

另一道意粉睇嚟都好足料,意粉面铺满鲜蘑菇同烟三文鱼,酱汁够多亦打得香滑,唔会越食越「干争争」,整体味道唔错,不过,啲烟三文鱼就有偏咸嘅问题。意粉同样喺有少少偏软,但未至于过腍唔好少,喺少份咬口感啫,但其实份量真喺多,只碟中间位确喺颇深。
焦糖拿铁 $34

佢哋啲咖啡都几有口碑,加上上次都试过,知道质素高,真喺无理由唔拣佢。拉花唔单止够细致,而且,图案对称,拉花嘅收尾向正杯身嘅餐厅名正中间,所以,卖相一环真喺无可挑剔
。小呷一口,咖啡嘅醇香,焦糖嘅香味,永远都喺出奇咁匹配;冲调嘅手势恰到好处,奶泡撞落浓缩咖啡度冲出嚟嘅口感好平衡且均匀,每口都喺同样细腻。
焦糖拿铁
香蕉朱古力 $38

朋友亦喜欢饮咖啡,但就更想试试杯香蕉朱古力,咪睇佢外貌平平无奇,但友人劲赞。佢话本身嘅朱古力已经好浓郁,而且,香蕉味亦意外地咁突出,饮一口已感觉到𠮶份澎湃,难得两者都做到好平衡,无话边个抢边个味道
;此外,唔知喺咪用咗成只蕉,质感打到有少少似奶昔咁,饮完极有饱肚感添。
香蕉朱古力
京都春日 $75

窝夫只有两款口味,一喺就「日落巴黎」(香蕉果肉配朱古力雪糕),一喺就「京都春日」(士多啤梨果肉配绿茶雪糕),由于友人已拣咗杯香蕉朱古力,加上上次就正正试后者,的确好食,故此小弟都唔介意再翻兜。碟窝夫色泽配对比强烈,啲窝夫大大件又烘得好靓仔,外脆内绵,再夹埋啲忌廉、士多啤梨果酱、绿茶雪糕一齐食,酸中带甜,甜中点甘,多变嘅味道晌口腔徘徊,极有层次

京都春日
「漂书」活动早晌欧洲盛行,近年就晌香港活跃起嚟,我都几支持呢个活动,有资源共享嘅意义,又起环保不浪费嘅作用。总好过𠮶啲挂羊头,卖狗肉嘅共享单车,𪠳!基本就喺另类租单车生意。
香蕉朱古力
焦糖拿铁