2018-06-26 90 浏览
一向都知觀塘好多工業大廈都轉變成美成天堂,諗到咩都有得食。同事諗到想食日本嘢,無問題啦,絕對唔會老點你,準時收工等埋你。穿過繁忙嘅街道,上到來這楝工業大廈5樓,相對地較寧靜。誰不知,坐不多久,又是一片人氣鼎盛嘅環境氣氛,好不熱鬧喔!除咗飲煎茶,餐廳還有道地綠茶和巨峰百果園提供。問咗同事想食咩嘢? 佢話想食特別啲。咁就先來個爐端燒【BBQ北海道海鮮拼盤】先啦。個份量係一隻帶子、生蠔、冬菇、松葉蟹。店員好 nice,幫我哋 set 好個爐,仲放埋帶子、蟹殼和生蠔上去燒。之後,我擺埋兩隻蟹腳和冬菇上去燒。蟹鉗係預先剝了殼,所以我哋都費事燒佢,就咁食,肉多好鮮甜。個蟹蓋其實裝住好多蟹膏,燒咗一陣,香味出晒嚟。同事仲用咗D蟹來撈飯食,實在太浮誇喇!弊! 排住傾計無睇火,搞到隻蠔燒到過咗龍,縮咗水。好彩食落仍然是好鮮美。而帶子就非常爽口。跟住當然係要食呢到出名的爆丼。兩個人叫咗一個【丼瀛龍蝦刺身爆丼】。好彩只係叫咗一個啫,原來個爆丼係大個。流心蛋D蛋黃真係會流動架! 同事口痕,話可以英文譯作 mobile egg。同事話魚生飯食得多,但未食過咁巨型嘅龍蝦魚生飯,魚生鋪滿碗飯唔在講,隻龍蝦啲糕多到呢

除咗飲煎茶,餐廳還有道地綠茶和巨峰百果園提供。

問咗同事想食咩嘢? 佢話想食特別啲。

之後,我擺埋兩隻蟹腳和冬菇上去燒。

蟹鉗係預先剝了殼,所以我哋都費事燒佢,就咁食,肉多好鮮甜。

同事話魚生飯食得多,但未食過咁巨型嘅龍蝦魚生飯,魚生鋪滿碗飯唔在講,隻龍蝦啲糕多到呢,我要用來撈飯食,超正!

再食多一個【北極光海膽杯】。店員話,呢個係店主自創的,第度食唔到。齋睇個樣就知無得輸啦! 最底係紫薯,然後係海膽豆腐、松葉蟹肉、三文魚蓉、三文魚籽,跟住仲有海膽、海葡萄、炸魚薄脆,每樣材料都好新鮮,一層一層咁砌成,差D唔捨得食佢。咪傻! 我唔食,咪盞益咗我同事 ~

最後,食多個特色嘢,就係七色築地壽司杯。個 presentation 係將七款不同的壽司以小杯形式呈現出來,唔似得傳統的壽司次次都整到一粒粒飯團咁,呢啲咪叫creative 囉。

每樣材料好新鮮,有海膽、吞拿魚、魷魚壽司杯。

仲有三文魚、生海蝦、拖羅紫菜卷和黃薑杯。

同事唔客氣搶住食。

其實,佢要食,我多多都讓佢食啦,餐餐陪佢食我都願啦。你明嘅~~
2018-06-25