2018-11-05
沙田基本上都係我嘅必經之路,shopping 集中就唔使講啦!美食更加係越來越多選擇,買完野之後落地下睇吓有乜嘢食,見到一間坐滿晒人嘅 Gochiso。再睇下餐牌係主打地中海fusion菜,果然幾吸引一於食呢間。我最like係佢地中海菜 but 配合日本煮法,特別有親切感!Gochiso 菜式種類廣闊,因為未齊人所以我哋邊食邊等,諗住散叫再加個二人套餐咁就 very good啦!首先第一道菜係 Special Menu 裏面的羽衣甘藍海鮮沙律 $88,開胃非常!我個人特別鍾意羽衣甘藍,因為係 superfood ,食物纖維特別高,有助消化。海鮮用料都幾豐富,有蝦又有帆立貝。沙律有新鮮生果中伴著新鮮西柚汁,真係清新無比。Grand Menu 我就睇中左 溫泉蛋蒜香黑松露蘑菇鮮製意粉 $98,最喜歡流心的溫泉蛋,濃郁的蒜香黑松露香氣撲鼻,蛋汁伴鮮製意粉爽口彈牙,很出色的 pasta。終於等到大小姐歸隊,二人餐 $368 十分抵食!house salad 留返俾佢一個人食。法式芝士洋蔥湯,口感濃厚,用料十足,味道又唔會過鹹,整體恰到好處。Main course 我哋要咗檸檬香草烤春雞,檸檬香
Main course 我哋要咗檸檬香草烤春雞,檸檬香草清新開胃而且感覺健康,烤春雞外脆肉嫩夠晒多汁,啱晒要減肥的大小姐吃。
另外多一個特色pizza,巴馬火腿配沙律PIZZA ,口感更加像傳統薄餅,餅底特別酥脆,薄餅上仲有鹹香味四溢的巴馬火腿,配上新鮮沙律菜,同港式薄餅大不同,食落果然有另一番風味。
最後仲有兩件可愛甜品同埋生果冰茶,今晚的姊妹聚會確實完美無瑕。