2018-12-11
今晚約左JM食日本菜, 大家都好想一嚐傳說中Omakase係乜東東, 而Picky嘅我地當然要去一個環境, 食物, service都100分💯嘅日式料理吧😌, OR一下揾到位於登龍街十樓嘅一間小店✌🏻. 經常互問”嗌咩野食”嘅糾結位係唔需要的, 因為今晚嘅日本料理由師傅全權為我地準備好😋•望一望個黑板, 今日由日本🇯🇵直送嘅鮮活種類可多呢! 大部分都係我未聽過嘅魚(鄉下妹出城), 更加吸引我地想食, 尤其係我li個剌身控🤤好狀觀呀li個剌身壽司🍣層架. 全部都係各有特色嘅: 白子,鰤魚,曹以, 鮟鱇魚肝, 鯖魚, 魴鮄.... 我最鐘意係中間充滿油花, 火🔥炙壽司, 唔單止非常厚切, 一啖食, 油香喺口腔係久久不散超美味😋白子都係絕不能miss嘅, 點少少醬汁已經好正, 勁大粒嘅帶子鮮甜味美, 味道不就是去日本🇯🇵嘅市場買黎食嗰種新鮮嗎^^•汁燒五花腩每一口五花腩肉都好tender而且油脂好均勻散佈, 逐層掃上嘅燒汁, 燒到面頭好微好微焦糖化係恰到好處derrrrrr•燒牛脷燒牛脷?成日食啊, 但今晚嘅燒牛脷係超•肥•厚version, 肉質燒得竟有點彈牙感覺, 超想追加.•鐵板波士頓
汁燒五花腩
汁燒五花腩
燒牛脷
燒牛脷
鐵板波士頓龍蝦
鐵板波士頓龍蝦🦞
鐵板波士頓龍蝦🦞
又壽司又剌身又串燒已經有點飽, 原來仲有龍蝦🦞呢😍, 蝦頭長過手掌的, 師傅細心地將大部分龍蝦🦞肉起好, 以洋蔥, 黑椒, 鐵板燒出鮮味👍🏻👍🏻
甜品- 柚子Sorbet
柚子Sorbet
正呀!! 柚子Sorbet味道好清甜, 內裡仲有好多柚子粒粒🍨
總括黎講Omakase真係個一試難忘嘅一餐, 全是當時得食嘅美味, 高質日本🇯🇵料理, 樓上鋪環境仲比一般食肆優靜好好好多tim, 好啱姊妹淘or拍拖仔😊一定一定要寫個牌掛喺店門幅牆啊❤️