2021-10-04 52 浏览
今日朋友話帶我慶祝生日,嚟到呢間餐廳,以為佢門口細細,點知入到去原來非常之大,仲好有日式風味,好似去左一個日本角落咁,連餐牌都非常之靚,非常日本當以為只係食環境,估唔到佢啲食物都十分高質素,朋友點左以下食物:八爪魚海帶葛絲沙律入邊有八爪魚配和風汁, 八爪魚絕對唔係普通貨色,軟硬適中,仲有海帶葛絲爽爽的, 甜甜加上醋味,十分開胃, 而且出面日本餐廳好少食到, 第一道餸已經咁有驚喜,讚之後係洋風汁沙律,個貌相確實似意式個啲生牛肉頭盤,不過呢到係魚,是日刺身係池魚、立魚,新鮮有甜味,切成薄薄再搭配由師父自家製醬汁,又係一道令人滿足嘅菜式食日本菜當然要試刺身,揀左刺身拼盤有五款魚生 : 立魚 、油甘魚、 帶子大甜蝦,三文魚,除左新鮮,就係新鮮,質素真係比係商場內其他日本餐廳高一班,正另外要左個牛油果蟹肉青瓜卷,平時食開都係配軟殼蟹,呢度配蟹肉,雖然冇咗炸嘅香口同脆口但就多咗一份蟹肉嘅清新同甜味,感覺輕盈,紫菜同飯同食物嘅比例好啱,飯亦都係較濕潤,唔會係好乾身,好食朋友知我鐘意食鵝肝,呢到嘅鵝肝煎得好有油脂香,入口即溶,又大件又厚身見佢餐廳掛左大個牌寫住關西燒,當然要叫份試下,用上日本小麥粉、

八爪魚海帶葛絲沙律

見佢餐廳掛左大個牌寫住關西燒,當然要叫份試下,用上日本小麥粉、蝦、椰菜,充滿各種口感配埋惹味嘅醬汁,一路食真係好懷念日本。

最後就要個湯清清地解下膩,成個鍋上熱辣辣,內有唔少材料:大大隻鮮味蠔,蔬菜,蘿蔔,菇,豆腐等等,畫上句完美句號。

店員好詳細介紹食物同有禮貌,又提我地碟熱,讚。