2022-07-10
[ 京都勝牛 ]香港有唔少食炸牛扒/吉列牛嘅餐廳,今次介紹呢間源於日本,係海外都有好多間分店嘅「牛カツ京都勝牛 GYUKATSU Kyoto Katsugyu」。✿ 京都勝牛雙味套餐(翼板&菲力)🥩$198✿ 厚切菲力炸牛扒套餐 🥩$208套餐附有麥飯、椰菜沙律及味噌湯,呢三樣都可以無限續加😍😍呢度嘅招牌吉列牛有翼板&菲力選擇。翼板肉(Chuck Flat)係牛頸與牛下肩嘅交界處,呢個部位嘅牛肩肉係肉質較軟嘅部份;而菲力(Tenderloin)係牛腰內肉位置,都係啲肉質較嫩嘅部位。吉列牛外層金黃酥脆,牛肉肉質鮮嫩而多汁。吉列牛上菜時只有約三分熟,想食熟啲的話可以用燒爐輕輕燒一燒先食。吉列牛套餐配有多種口味嘅醬汁,包括芥末醬油、山椒鹽、招牌牛排醬、咖哩醬&蔥花蘿蔔蓉汁,可以因應個人口味而有唔同嘅配搭。我個人推薦牛排醬😋😋總結🫦坊間有好多吉列牛嘅選擇,呢間我覺得係質素較高嘅一間,好有牛味!😛😛😛啱哂牛魔王👅👅見佢最近開咗荃灣分店,唔洗過海都食到!另外唔食牛嘅朋友唔需要擔心,餐廳除咗吉列牛外,仲有炸豬排&炸海鮮等選擇。餐牌上另有炸物小食、飲品等選擇。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
✿ 京都勝牛雙味套餐(翼板&菲力)🥩$198
✿ 厚切菲力炸牛扒套餐 🥩$208
套餐附有麥飯、椰菜沙律及味噌湯,呢三樣都可以無限續加😍😍
總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿