2022-11-09
長知識‼️原來熊本牛、飛驒牛、佐賀牛、鹿兒島牛同薩摩牛,原來啊仲有一個和牛品種叫黑!樺!牛!係日本熊本縣品質最高嘅和牛品種。近呢幾年日式燒肉專門店愈開愈多,好似711咁總有一間喺左近。而大家亦開始由食「日式燒肉」進化至「食咩產地」,連肉類嘅產地都再細分。然後食得再尖啲,就可能要連牛嘅品種都講究,咁分落去,難怪香港人嘅咀仔都係被寵愛嘅子孩,愈食愈刁,好難服待。講返個燒肉,呢間係主打放題式嘅日本燒肉專門店,特別在有得一次過試晒黑樺牛、飛驒牛同其他嘅A5 熊本黑毛和牛品種! 我返啅咗好幾round #黑松露燒牛肉他他、#飛驒牛刺身、#熊本黑毛和牛漢堡 同 #靜岡吞拿魚脆脆,4款都高質;其次仲「千本筋」,係一隻牛極稀有嘅部位,筋肉相連好有咬口!基本上所有和牛都係食佢本身嘅濃郁牛味同油花,省略所有不必要嘅醃肉式調味,點少少鹽就食得!所以話日式燒肉放題真心係補protein最開心嘅一餐!
其次仲「千本筋」,係一隻牛極稀有嘅部位,筋肉相連好有咬口!
所以話日式燒肉放題真心係補protein最開心嘅一餐!