2022-08-12
今晚厲害呀,去銅鑼灣時代廣場食晚飯,食高級日本牛肉燒肉放題,薩摩牛,薩摩牛是來自鹿兒島的頂級品種,有「日本一」之稱。薩摩和牛,肉質鮮紅,脂肪分佈均勻,且帶有獨特黏性,和牛油花遍佈均勻、鮮嫩且入口即化,是非常適合料理的極上牛種。.🍚 薩摩牛牛五花,里肌肉,涮涮燒薩摩牛主打呢三款部位,可以再加其他汁醬口味,例如壽喜燒,蒜蓉,四川,柚子醋等等。個人推薦,排名分先後,涮涮燒 > 牛五花 > 里肌肉,里肌肉口感比較韌,牛五花太過油膩,涮涮燒口感同埋味道最為平均。口味方面,我自己比較喜歡柚子醋,最能夠提升和牛牛味。.🍚薩摩牛炙燒壽司,海膽三文魚子壽司喺任食放題可以提供呢兩款壽司,簡直係令人難以置信,薩摩牛炙燒壽司已有醬汁調好味,豉油都唔使加就食得,非常豐富嘅牛肉味。海膽比較細粒,不過三文魚子夠新鮮,海鮮味爆棚。.🍚棉花糖和牛,抹茶蕨餅,薩摩牛生拌牛肉棉花糖和牛都係gimmick 野,味道尚算可以,食得太多會有啲偏甜。抹茶蕨餅喺放題任食來講水準OK。薩摩牛生拌牛肉味道偏向韓式牛肉他他,試吓絕對冇問題。.總括然而,價錢超值,薩摩牛種類非常多,上菜速度快,係時間方面比較緊張,唔可以好好享
🍚 薩摩牛牛五花,里肌肉,涮涮燒
🍚薩摩牛炙燒壽司,海膽三文魚子壽司
🍚棉花糖和牛,抹茶蕨餅,薩摩牛生拌牛肉
總括然而,價錢超值,薩摩牛種類非常多,上菜速度快,係時間方面比較緊張,唔可以好好享受。