2021-08-03
餐廳:芯 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖銅鑼灣廣場一期呢間日本餐廳——芯Shin由日本人老闆經營🇯🇵,喺香港開業兩年,日本亦有一間餐廳,仲喺一間香港少有嘅黃店日本餐廳💛餐廳一開始只喺主打大阪燒,不過香港人食日本菜嘅習慣唔似日本人,所以慢慢加入鐵板燒、刺身壽司、串燒、釜飯等,希望迎合到更多鍾意食日本菜嘅人嘅需求😋帶子刈包 $138/2件用特大帆立貝包住沾上海膽醬嘅鮮甜紅蝦🦐,店員仔細咁教我哋3種唔同食法,可以原味就咁食,蘸中間嘅大蝦頭湯汁,或者一啖帶子刈包一啖酒,我自己就鍾意原汁原味咁食😎,因為本身都夠鮮味十足,不過要仔細食先分得清3款刺身嘅味道大吞拿魚腩 $92/2件大吞拿魚腩喺刺身極品中嘅極品, 取自吞拿魚肥美嘅魚腩,魚油比例大約有80%,喺成條吞拿魚入面最肥美嘅部份🦈。睇下呢條佈滿細緻魚油花紋嘅大吞拿魚腩,口感入口即溶,油份喺碟上面已經開始四溢,食落鮮甜帶少少筋🤏,充滿油香但完全唔膩🤤另外叫咗鰻魚壽司($27/1件),師傅將壽司飯搓成球狀,飯入面仲有鰻魚碎粒,少驚喜🤩;串燒叫咗秋葵($16/1串)同青椒仔($32/2串),兩款都喺用咗鹽燒方式去整,青椒仔仲喺日本貨🫑
地址:銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖
帶子刈包 $138/2件
大吞拿魚腩 $92/2件
沢之鶴 古酒仕込梅酒 $153/250mL
酒精濃度11%嘅沢之鶴梅酒🥃,用咗陳年生酛純米酒同紀州南高梅作為酒基釀製,飲落有好似焦糖口味嘅甘甜,圓潤得嚟酒香醇厚,冰仲唔會直接加入去酒當中去令到梅酒淡咗味🧊,而喺做到冰凍效果之餘,酒樽設計分隔開酒同冰,果然貼心🥰
叫得梅酒又點可以唔叫返客佐酒小食呢?河魨乾($42)喺日本常見嘅小食之一🐡,加咗味醂去調味,食落香甜惹味,食一條飲返杯酒超寫意😌