2016-04-10
其實我另一半成日話我作為一個男人點解咁鐘意食甜品但係我自己都解答唔到4月1號休息日同女朋友去咗勁少去嘅太古城行街街,佢話想行下log on咁就去行下啦!行咗一陣無咩特別想買不過發覺原來log on有cafe? 嘩真係唔知⋯問番朋友原來得太古呢間⋯我呢個甜品lover一見到人地枱面出現甜品就2眼發光!好似好好味咁!有人食緊cha cha軟雪糕有cha no wa出名嘅抹茶卷蛋(平時其他地方都要成條買呢度可以一件order不過只限堂食) 𠵱仲有呢度cafe幾款用cha cha軟雪糕做嘅parfait同dessert!不得了!太吸引喇!選擇困難症又嚟了⋯3款parfait 3款甜品都咁吸引點算?parfait有士多啤梨有白桃有抹茶,dessert有berries Danish 有抹茶pancake有香蕉西多士。雖然想食抹茶不過個西多士又真係吸引囉!Order咗大約10分鐘就有得食!無錯喇同menu個樣差不多!完全係一份我最喜歡嘅簡約日系甜品賣相作為甜品控的我成日都會遇到好睇唔好食嘅甜品,無錯真係好相機先食不過太嘩眾取寵只求賣相不求質素的始終不是我杯茶⋯好喇講番呢個西多士,賣相簡潔類似我去東京
好喇講番呢個西多士,賣相簡潔類似我去東京自家小甜品店的感覺很舒服,西多士剛剛炸起,自家制的忌廉半溶,香蕉片加上蜜糖,呢個組合出奇地夾!不過,好戲在後頭⋯當然仲有cha cha軟雪糕!原來平時呢個甜品係跟牛奶味不過係推廣期就有得upgrade做士多啤梨味雪糕。西多士嘅熱遇上雪糕的冷⋯口感特別味道又層次又好夾,呢個甜品無得輸。有賣相有質素好味道各材料可以互相平衡帶出各自優點先係好嘅設計!呢個甜品我比10個讚!
享受完個甜品當然要理下一直坐我對面不過不斷話要減肥而唔會食甜品嘅愛人啦!唔緊要甜品等我頂得㗎喇!下次可唔可以再嚟食隔離枱剛剛嚟咗嗰個抹茶pancake啊有抹茶雪糕㗎