2023-01-07
2023 新年第一餐食好啲,行完 尖沙咀 K11 商場去咗附近堪富利士道~黑樺牛~盡情吃,我們今年第一餐 熊本A5黑樺和牛放題。話雖如此,我倆胃口其實不大,吃放題,因為款式多,揀黑樺牛任食火鍋因為牛肉質素高~黑樺牛牧場於日本已有75年歷史,A5級「黑樺牛」有證書有保證👍 餐廳裝修日式風格,木色為主調,坐得幾舒服,同埋我鍾意餐廳夠晒安靜,唔會話有太嘈嘅背景音樂同埋街上面嘅聲音👂。另外餐廳都貼咗好多有關和牛原產地嘅poster❤️,食起上嚟都特別有feel😍。日本直送 A5熊本黑樺和牛 放題 $398食火鍋最緊要揀好湯底先!4款秘製湯底之中,我最喜歡打卡able 的 限量北海道豆乳玫瑰🌹芝士鍋。尤其是每日限量供應北海道豆乳玫瑰拉絲芝士鍋,玫瑰造型特別,精心秘製,自家熬製湯底,豆乳芝士啖啖惹味,視覺上都係一流的享受!日本北海道豆乳和鰹魚湯果然不同,配上滑溜芝士,拉絲效果一流,鍾意打卡嘅朋友 ,中間仲有賣相極美的巨型芝士豆乳玫瑰花,靚到唔捨得食!用嚟滾我嘅牛肉,入口滿滿芝士鹹香,令黑樺和牛香氣昇華。黑樺牧場(層架)日本佐賀名水豚雖然我們主力吃牛 ,餐牌有 4款日本佐賀名水豚,日本佐賀名水豚五花、
日本直送 A5熊本黑樺和牛 放題 $398
黑樺牧場(層架)
日本佐賀名水豚
雖然我們主力吃牛 ,餐牌有 4款日本佐賀名水豚,日本佐賀名水豚五花、梅花肉,醉玫瑰日本佐賀名水豚五花、梅花肉,款款都很高質,我們淺嘗一下其中一款,肉質鮮嫩,脂肪分佈平均,食起來沒有油膩感, 食過返尋味。
海鮮(頭盤)
北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤
另一邊爐,店員說優惠2人同行,免費送北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤一客!鮮嫩肥美,可口多汁,鮮甜到不得了,食少少真係好滋味!
A5黑樺和牛
A5和牛 8小碟
點餐之後店員自動送上多款A5黑樺和牛,和牛特上霜降小排、牛小排、上肩胛肉、肩胛梅花、玉子後腰肉、牛頸脊; 每款都忍不住一口接一口!
「黑樺牛牧場」原是日本過江龍,主打自家養殖高質的「黑樺牛」,每日新鮮由日本直送A5和牛到店,牛肉等級已經十分吸引舌頭。
其中我最喜歡特上霜降小排和牛小排,肉質鮮嫩多汁,油花分佈均勻,脂肪部份豐富重油香,牛小排牛脂味較為濃郁突出,很有日式風味。
特別的玉子後腰肉,牛肉加上日本玉子,食前先攪拌蛋黃令後腰肉沾上蛋液,牛肉鮮味提升!
任食多款和牛,但原來我哋胃口好細,食完第一round已經好滿足!
手工鍋物、火鍋配料、蔬菜🥬 小食
麻辣雞翼尖、8吋火灸芝拉絲蝦餅Pizza 、麻辣雞翼、麻辣鴨舌、麻辣東坡肉,鍾意食辣嘅朋友真係唔好錯過!
推薦 手打金鑽太極墨魚滑、三色和牛餃子,真材實料 ,都幾特別,口感好彈牙,餡料味道好 ,可以一試!
海蝦超級新鮮,必須要試吓!
飲品🍧甜品
極力推介自家製楊枝甘露沙冰🍧美味到不得了,酸酸甜甜好開胃,竟然楊枝甘露可以變成沙冰,好爽!朋友之前嚟過仲有唎酒師駐場,清酒大優惠,下次試吓先!
飲品選擇都幾多,雪櫃仲有冷泡茶、 汽水🥤 冷泡茶可以去油膩感。甜品仲有雪糕 🍦真係大滿足!
總括今次 熊本A5黑樺和牛放題CP值很高!尖沙咀地點方便,任食火鍋「黑樺牛」價錢合理唔貴,食得到日本牧場直送, 任食 A5和牛 滋味無窮,幾十款配料,數都數唔晒,親身嚟食吓就知好正!