2021-12-20
尖沙咀一向都有唔同國家的餐廳,呢間日本餐廳係韓國街附近,落地玻璃,出面望入去已經好吸引。當晚是星期五晚,7點已經差唔多滿座,日本燒肉同韓國燒肉最唔同就係個爐細細個長方型。餐牌的選擇都多,可以散叫,亦可叫餐。我地兩個人最後叫了「美國prime grade 套餐」($650)套餐包兩款前菜(日本溫泉蛋沙律/和風蕃茄/生菜配麵豉)及食事一款(溫泉蛋飯/香蔥蛋拌飯/冷麵)。我地揀咗溫泉蛋沙律,將蛋黃攪勻成個沙律,好有蛋香。我地揀了生菜一陣間燒完包住肉食,餐牌寫肉醬,其實係咩麵豉醬。食事我地叫了冷麵。我地好鍾意食燒肉的時候,食冷麵消滯。呢個麵的質感好似蒟蒻,幾彈牙,個湯底有泡菜味,味道幾新鮮。呢個餐包了一碟三款牛肉、一碟牛肋條、一碟五花肉、一碟有子將雞頸肉。呢幾款肉都係有醃製過的,所以都唔使太需要掂醬汁,肉嘅質素都唔錯。雞頸肉係我第一次食,d肉好爽口,加上柚子醬汁同雞肉好夾,唔會覺得油膩。我覺得牛肋骨好特別,肉質好彈牙,又有厚度,燒到最後加蔥一齊食,味道好有層次。
我地揀咗溫泉蛋沙律,將蛋黃攪勻成個沙律,好有蛋香。