2018-05-02
喺香港日本菜都幾受觀迎,不過質素都十分參差。銅鑼灣都算係好多日本菜的地方,今日喺亨利中心試左間幾地道,幾乎日本人多過香港人的小店。甚有居酒屋風格的它,又有房的私隱度,又有吧枱的風格。今日和爸爸去試下,所以選擇左吧枱,除了可以近距離欣賞日本人廚師的手勢,更可以輕鬆地用餐。雜錦天婦羅天婦羅有日本小青椒,大蝦,南瓜,茄子,冬菇和蕃薯等好平常的材料,最令我感到驚喜是蓮藕,炸完好爽口。炸粉厚度適中,不油膩相信隔油的功夫做得好好。加上蘿蔔蓉的醬汁,食落感覺無咁熱氣!厚切池魚刺身時令的魚,又點可以唔試?店員奉上一塊當日新鮮貨的木板,入面都有唔少刺身和佐酒小食。當然要叫下飛機貨啦,唔係點話比人聽黎過日式居酒屋?既然唔飲酒,無叫佐酒小食,所以叫左出面比較少食的池魚。厚切就真正見到條魚係咪新鮮!池魚入口鮮甜,厚得令人滿足。入口無任何雪的感覺,那份清爽感覺好灑脫,加入青檸汁略為提味,更有夏天的感覺。薯仔燉肉呢個可以被稱為每一個日本女仔都一定要識的家庭小菜,黎得咁地道的小店一定要試下正宗日本人整的味道。正所謂愈容易整就愈試到師傅的功夫!薯仔切得一大舊,細嚼之下原來切都下了功夫,切了六角型!炆得淋身,加上燉的肉
呢個可以被稱為每一個日本女仔都一定要識的家庭小菜,黎得咁地道的小店一定要試下正宗日本人整的味道。正所謂愈容易整就愈試到師傅的功夫!薯仔切得一大舊,細嚼之下原來切都下了功夫,切了六角型!炆得淋身,加上燉的肉不老,入口薄片,那個入口甜甜地的醬汁會令人有追加白飯的感覺!一流!好想跪求食譜,試下喺屋企自已整。
你食日本野又點可以冇啲飯落肚呢,不過比較令人意外嘅係三文魚竟然係熟嘅三文魚,可能呢個係比較傳統嘅食法掛。而三文魚子用醬油醃左之後好好食,而且都好好送飯。加埋壽司飯酸酸地,幾開胃。不過如果三文魚係新鮮就仲好!
眼見小店的日本客人比香港人多,就這樣已經是質素的保證。有枱日本人離開時還用日語跟師傅confirm星期五的booking! 相信高質的食物才能留住客人的心和胃吧。