2020-07-24 454 浏览
宜家喺香港既日本連鎖牛肉飯餐廳,就係得番sukiya。冇一次經過係冇人排隊,但暫時都係得旺角分店。但佢既味道,佢既menu係值得黎排。想食牛肉飯既癮一起,都真係會走黎食番碗,不過我每次黎都係外賣,今次都唔係例外。佢既menu以牛肉飯/燒肉飯/鰻魚飯果d做底,然後配上溫泉蛋、秋葵、等等既配料。其中一個我鍾意食既配料係喺香港少見,甚至可能香港人都唔會點食既,就係日本人就鍾意食既山藥泥。山藥泥係一pat白色,杰撻撻,黏糊糊既野。可能有人見到就覺得突核,但係就係有人鍾意佢呢個獨特既口感同味道。然後再加埋秋葵,就會令佢既黏稠程度更上一層樓。日本人仲會加埋其他更黏既野,例如納豆果d,整成黏糊糊三兄弟飯,夠哂過癮。牛肉飯既味道當然好食,但洋蔥好似可以再煮林少少,好似唔夠入味。點山藥泥,佢會送埋醬油同wasabi,令到個山藥泥既味道變化多d。又抵食又好食,快d開多幾間,大把生意做。

不過我每次黎都係外賣,今次都唔係例外。

又抵食又好食,快d開多幾間,大把生意做。