2022-08-23
黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)天后清風街10號清風大廈地舖想食得有水準又有日本嘅感覺,一定要黎黑木亭。逢星期一至三就係Lady’s night,就會送一杯棉花糖特飲,勁開心🥳好粉紅SWEET❤️夏の芒龍蝦多士 $329有清新鮮甜嘅芒果,烘得脆卜卜嘅多士,當然唔少得主角,超鮮甜爽口嘅龍蝦球!配合蛋黃醬,整個清新又無比鮮甜嘅多士就喺口中化開!A5宮崎和牛後腿 肉壽司(一件) $78A5級和牛,一聽就知神牛級別!後腿係屬活動肌腱,脂肪較為少,會較煙韌有嚼口,但經師傅薄切之後又會變得柔軟,但肉質又不失原來嘅風味!醬汁好濃稠,味濃郁,同和牛原來肉味完美調和,非常和味!豚肉包雞髀菇(武士辣醬) $38 豚肉嘅口感略為細膩,油脂同水份足,烤得微微香脆,包住爽口嘅雞髀菇,雞髀菇本身有别於其他菇種,口感厚實似肉類帶菇類嘅清爽,即使係薄切豚肉,捲咗雞髀菇都會有啖啖肉嘅質感。豚肉虎蝦(忌廉)$68 用豚肉包住虎蝦去燒,再配上忌廉汁係一種好嶄新嘅做法,鹹香好味道,蝦本身爽口彈牙,豚肉同忌廉配襯得意😎係一種多重滋味❤️牛肉三色椒(蜜糖黃芥醬) $38三色椒爽甜多汁,捲喺牛肉中間吸收咗牛油香,同時牛肉經烤過會從三
黑木亭居酒屋 (清風街) (天后)
天后清風街10號清風大廈地舖
夏の芒龍蝦多士 $329
A5宮崎和牛後腿 肉壽司(一件) $78
豚肉包雞髀菇(武士辣醬) $38
豚肉虎蝦(忌廉)$68
牛肉三色椒(蜜糖黃芥醬) $38
三色椒爽甜多汁,捲喺牛肉中間吸收咗牛油香,同時牛肉經烤過會從三色椒中涉取流失咗嘅些許水份,整個質感同風味都達致平衡,既甘香又清爽。
蜜桃烏龍熊茶$58
蜜桃微甜唔漏,茶味香濃帶澀,加埋一齊好清新又好飲!
北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
好濃郁嘅乳酸味同鮮果味,清甜消暑,好解渴!
燒汁牛肉金菇$58
金菇好爽口,牛肉薄切入口即溶烤得相當香脆,捲住金菇雙重口感,濃郁燒汁加強咗成個串燒嘅味道更為濃味。