2019-01-24 4636 浏览
日本朋友离港之前,带佢去食好D,食海鲜,咁当然最好带佢试吓D佢系日本未试过嘅煮法啦,讲咗几个提意,佢话蒸气锅未试过,就请佢去潮福见识吓!首先点海鲜,水晶蟹,大只九节虾,鲍鱼,大圣子,花甲,老虎班腩.去年帮衬旺角潮福,服务唔错,有个侍应定哂时间帮忙蒸海鲜,哩个贴心服务同样出现系尖沙咀潮福,于对少落厨嘅客人黎讲,哩个服务可谓十分之正!唔会自己乱七八糟自已蒸到过哂火,浪费材料,但即使无人帮,唔紧要,潮福系餐牌上列哂所以食材蒸煮时间,哩一点要大赞啦!海鲜方面,,水晶蟹肉质唔够实,系最失望一环,但肉质尚算鲜甜.我好怕煮鲍鱼,总系掌握唔到时间煮得过火,潮福嘅蒸鲍鱼啱啱好,鲜甜无比,赞!老虎班卖净尾同腩,咁当然食腩位啦,但唔知蒸得过火,定系材料问题,皮又厚又韧,肉又唔够鲜甜又硬,浪费咗咁好嘅材料添!由六款高级材料精华煮成嘅海鲜粥压轴出场,不单只超鲜甜,而且蟹味极重,哩点相信成二千蚊嘅水晶蟹居功不少,即使已经满腹,都忍唔住食多两碗,日本朋友更加连食五碗,大赞好味!对于我黎讲,成晚最好味嘅系蒸马拉糕!同做人一样,我唔需要大鱼大肉,简简单单一个𩠌菜就够了。