2021-04-11 491 浏览
已經好一段日子冇喺香港食拉麵,是日唔太肚餓,就去尖沙咀「麵処一家」試吓。厚福街幾乎所有食店都人龍不絕,呢度都唔例外,晚飯時間要等一等先可以入座。店家有點日式風格,講嘅唔係裝潢,而係好專門只有3款拉麵選擇,唔會好似港化咗嘅拉麵店咁多花款,甚至連餃子都唔會有。首先係弟の選択($88),拉麵上有火炙豬腩肉、筍、紫菜碎、蔥、洋蔥,另加$10要溏心蛋。湯頭混合豬骨、魚介同醬油熬成,入口冇我唔喜歡豬骨湯的濃郁質感,醬油味唔重,反而好有魚介香氣,有幾分似金色不如歸,頗接近日本的味道,幾有驚喜。麵條係幼身版本,爽身,掛湯力幾好。豬腩肉燒過後帶焦香,肥瘦比例適中。平時拉麵上的紫菜都係一片片,呢度係整碎咗,我覺得咁樣仲好,撈勻的話幾乎每啖都可以食到紫菜,洋蔥粒亦增添咗口感。溏心蛋熟度剛好,蛋白滑,蛋黃有流心效果。妹の選択($88)除咗叉燒外其他嘢相同,叉燒換成慢煮豬肩肉,雖然嫩滑,但冇火炙咁香。頭先講過有3個選擇,第3個係料理長の選択($98),有齊豬腩肉同豬肩肉,想試勻兩款可以一試。