2021-11-30 972 浏览
最近去將軍澳睇樓, 感覺這區環境不錯, 近地鐵站又有大商場.  女友也喜歡, 找到合適單位,  我會搬來住了.   行到差不多晚餐時間, 在商場見到 鮪世市場,  大家立即想食日本野.細看門外餐牌, 有我們喜歡的壽司, 價錢吾貴.店員招呼有禮,  先送上熱熱的日本玄米茶, 入口清香.女友點了多款壽司,  等候時間, 吃些酸薑開開胃,  再準備醬油加少許 Wasabi.壽司七款好整齊的送上.三文魚壽司:  第一口食三文魚壽司, 因為這款最普通,  入口肉質鮮甜, 口感不錯火炙左口裙邊壽司:    肉質綿滑, 魚油豐富, 火炙後有份魚香氣. 油份較高,  入口魚油滿溢. 油甘魚腩壽司:   顏色亮麗, 質感綿滑, 細膩, 每一口都洋溢濃郁的鮮味.火炙三文魚壽司:   師傅將三文魚輕輕燒過, 帶出魚油香味. 汁燒海鰻壽司:   火槍燒炙後, 把魚油逼出更美味, 魚味鮮濃, 越食越愛.赤貝壽司:   實在新鮮, 肉質爽口, 味道天然鮮甜, 爽脆彈滑.輪到我點刺身, 共 六款, 帆立貝:    厚肉, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺.赤海蝦刺身:    蝦夠大只, 好有質感, 味好濃郁, 味鮮美
細看門外餐牌, 有我們喜歡的壽司, 價錢吾貴.
店員招呼有禮,  先送上熱熱的日本玄米茶, 入口清香.
壽司七款好整齊的送上.

汁燒海鰻壽司  火槍燒炙後, 把魚油逼出更美味, 魚味鮮濃, 越食越愛.
輪到我點刺身, 共 六款,
帆立貝:    厚肉, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺.
赤海蝦刺身:    蝦夠大只, 好有質感, 味好濃郁, 味鮮美.
油甘魚腩刺身:   油脂味比較突出,  魚肉肥美, 油脂濃郁,  鮮味出色.
藍鰭大吞拿魚腩刺身:   油脂超級豐富, 肉質肥美鮮甜.
磯煮鮑魚刺身:    肉質稔甜,  鮑味濃, 吃來有益又好味.
劍魚腩刺身   魚肉鮮甜,  咬落有口感, 柔軟並清甜.
鰻魚手卷/ 三文魚籽手卷,  同女友各一.
我選鰻魚, 鰻魚汁燒好入味, 紫菜好脆食, 完真係好滿足.

全部魚生刺身都好新鮮, 性價比高, 有質素.  店員親切有禮貌,  扺食 !