2017-10-01 2995 浏览
今日去咗登龍街金朝陽中心一間日式餐廳「大戶屋」食午餐,喜歡佢嗰度地方夠闊落,食物質素又好,價錢亦可接受。一見到餐牌上嗰個塩麴五花腩定食就好吸引,雖然係日式料理,但一見五花腩肉,就想起韓燒腩肉了,yummy yummy 😋😋即刻order 咗一個!定食端上枱的時候,感覺好豐富,主菜有五花腩肉,薯仔沙律,新鮮蔬菜,蒸蛋,面鼓湯,白飯同酸菜。賣相同Menu嘅相有少許距離,腩肉好似縮咗少少水,明白Menu嘅相一定係影得吸引啲,所以仍可接受。腩肉雖然上肥下瘦,但係燒得啱啱好,又吾大嚿,可一啖一嚿,肉質juicy,夾埋米飯一齊食,吾覺得好肥膩,間中食吓蔬菜同薯蓉,都可減去肥膩嘅感覺。蔬菜淋有少少橄欖油和醋,分外醒胃。面鼓湯材料豐富,亦唔係好醎。滑蛋蒸得好細膩嫩滑。整個定食好滿意值得下次再光顧!

整個定食好滿意
值得下次再光顧!
2017-09-30