最近在觀塘覓食,試咗一間主打日式洋食嘅西餐專門店。整體環境舒適,頗有東洋風情,但食物表現就有明顯落差,最值得推介同最需要改善嘅主食都試咗。極力推介:和牛漢堡飯 - 脂香肉嫩之選今次最令人驚喜嘅,必定係佢哋嘅和牛漢堡飯!漢堡扒絕對係主角,目測有成吋厚,份量十足。一啖咬落去,外層有輕輕焦香,內裡保持住粉嫩嘅色澤,證明火候控制得宜。最正係啲豐盈肉汁,一壓即出,充滿口腔,和牛獨有嘅脂香非常突出,甘香唔膩。肉質鬆化得嚟有咬口,唔會散修修,調味鹹淡適中,更能帶出牛肉原味。配上一隻流心太陽蛋同濃郁嘅日式燒汁,撈埋熱辣辣嘅珍珠飯一齊食,真係極度滿足!絕對係會為咗佢而再訪嘅理由。有待改善:濃番茄牛肋條飯 - 醬汁過濃,肉量不足相反,另一款「濃番茄牛肋條飯」就頗為失望。問題首先在於「濃番茄」醬汁,味道過於霸道,酸度偏高之餘,甜味同層次感不足,完全蓋過咗牛肋條本身嘅味道,感覺係被醬汁「浸」住,有啲「喧賓奪主」。其次係主角牛肋條,份量偏少,而且部分部位煮得未夠軟腍,略嫌韌口,未達到預期中慢煮牛肋條應有嘅鬆化效果。整體感覺係醬汁太搶,肉嘅存在感同質素都未如理想,唔係幾推介。整體意見:餸菜份量可更慷慨另外有一點小

極力推介:和牛漢堡飯 - 脂香肉嫩之選

有待改善:濃番茄牛肋條飯 - 醬汁過濃,肉量不足

整體意見:餸菜份量可更慷慨
另外有一點小意見,就係部份主菜嘅餸菜份量可以再多啲。以呢類日式西餐定食嚟講,主菜(尤其係肉類)嘅份量係滿足感嘅關鍵。例如牛肋條飯嘅肉量,如果可以增加少少,相信會抵食好多,食客嘅滿足感亦會提升。雖然和牛漢堡扒份量足,但其他配菜或主菜嘅份量,似乎有進步空間。

總結:
觀塘呢間日式西餐專門店,環境唔錯,主打嘅和牛漢堡飯確實出色,肉質、味道、份量都交足功課,值得專程一試。但濃番茄牛肋條飯就因醬汁過濃同肉量、質感問題而失色。若然店家能調整醬汁平衡度,並慷慨增加部分主菜嘅餸量(尤其係肉類),相信整體體驗會更上一層樓。暫時嚟講,鎖定和牛漢堡飯就冇錯!