2018-10-07 161 浏览
依家天氣開始凍,朋友就話要同我食煲仔飯。一開始去到銅鑼灣已經覺得好奇怪,點解食煲仔飯唔係去廟街,原來佢話係要帶我去食日式煲仔飯。😂日本紫薯蓉拌薯仔沙律成個沙律嘅相超級靚,寶藍色閃閃大碟,蟹籽粒傾巢而出,多到滿瀉,仲有少少嘅珍珠糖做裝飾,整個感覺都好華麗。日本紫薯好甜,蟹籽多到,啖啖都有。芝士玉子燒芝士控嘅朋友必叫,玉子好滑嫩,唔會over cook ,流心芝士拉絲係指定動作!合鴨大蔥串燒大蔥同鴨肉隔間串起,大蔥嘅蔥香中和咗鴨肉嘅油膩,冇膻味。吉列忌廉蟹肉餅吉列外皮酥脆,忌廉嘅蟹肉餡料好細滑。鵝肝帶子釜飯釜飯上場嘅時候,店員會比埋個沙漏,計住啲時間,咁就可以煮得啱啱好。一打開,就聞到淡淡嘅鵝肝香味,仲有冬菇、帶子、波菜做配菜,好豐盛。釜飯仲提供咗一個小茶壺,食到一半,就可以加茶,變泡飯。一式兩份嘅食法,都各有特式!菠蘿青檸梳打底下有粒粒菠蘿,好足料,菠蘿同青檸嘅組合好fresh !

日本紫薯蓉拌薯仔沙律

芝士玉子燒

合鴨大蔥串燒
大蔥同鴨肉隔間串起,大蔥嘅蔥香中和咗鴨肉嘅油膩,冇膻味。

吉列忌廉蟹肉餅
吉列外皮酥脆,忌廉嘅蟹肉餡料好細滑。

鵝肝帶子釜飯

菠蘿青檸梳打
底下有粒粒菠蘿,好足料,菠蘿同青檸嘅組合好fresh !