2018-05-31
今日係銅鑼灣行完街,腳仔軟之餘又肚餓,行到利舞臺睇下有乜野食。朋友話想食飯,見到有間日本野係食釜飯,一於去睇下係乜東東。餐廳門口位置已經可以觀看到廚師即場泡製的釜飯,越望越肚餓。好彩我地早食晚飯,七點未夠仲有位。一開Menu原來唔止有釜飯仲有好多日本料理、定食、燒物、刺身同壽司,真係想食咩都有。食日本菜必叫即製芝士玉子燒,這道經典的日本料理,好吃的厚蛋燒,真的要襯熱食,燒辣辣香滑嘅玉子配上芝士夾心,好味道。土佐炸豆腐,用木魚碎當麪包糠炸到食物表面香口,即日式吉列。炸得香脆可口,完全係外脆內軟嘅感覺。登登登登~ 今晚嘅主角釜飯。叫咗鵝肝帶子釜飯。一上枱要等⏳先可以打開飯蓋,釜飯還配有紫菜同我最愛的茶漬。一開飯蓋已經聞到鵝肝嘅香味,飯面上仲有好多白飯魚。大家記住將所有食材撈勻才吃,令飯粒吸盡配料的香氣及鮮味,啖啖好味!好滿足的一晚!
餐廳門口位置已經可以觀看到廚師即場泡製的釜飯,越望越肚餓。