小綿羊廚房
日式晚餐幾好味仲有鎌倉風白玉同抹茶
小綿羊廚房
2025-11-27
关注
Momiji Chayaもみじ茶屋 係嚟自日本🇯🇵鎌倉,喺鎌倉同横浜都有店舖🤩;鎌倉我只係去過兩次而横浜我就去過N次因為嗰度有展覽館出差嘅時候我會住喺東京日日由東京坐車去横浜展覽館工作🤣,但係我就從未去過喺鎌倉同埋横浜嘅 もみじ茶屋 🤣

呢晚就同朋友一齊嚟咗呢間喺荔枝角商場裏邊嘅もみじ茶屋食晚餐🤣

$148「海鮮四色茶漬飯」:四色海鮮包括有三文魚籽、甜蝦、吞拿魚赤身、三文魚刺身,就咁配白飯一齊食又得,加啲醬油同埋 wasabi 撈飯食都得,加蝦湯同埋香蔥做茶漬飯食亦都得,得咗🤣;比較特別嘅係可以揀蝦湯(亦都有鰹魚昆布湯可以揀)做茶漬飯,味道頗濃郁🤣;呢個定食仲包兩小碟漬物🤩

跟餐加 $35 「旬之野菜」:材料包括有椰菜同埋有少少芽菜、雜菌、洋蔥絲、芝麻,一齊炒簡簡單單幾好食🤩

$38「炙燒帶子」:帶子幾鮮甜,口感軟熟,用紫菜包住嚟食,口感再豐富少少🤏🤣

$10「味玉」:簡單幾好食🤣

$78「燒花魚一夜干」:魚肉肉質軟,仲有啲啲鹹鮮味🤣

$88「風味魷魚(原條)」:魷魚🦑夠新鮮,肉質爽滑,仲加咗啲幾好味嘅醬汁一齊食🤣

$52「鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉」:呢個甜品配一小碗「抹茶」,呢間餐廳嘅「抹茶」應該係嚟自「森半 morihan (創業 1836年)」,「森半」歷史悠久有製作各種類型唔同嘅茶🤣,呢小碗「抹茶🍵」顏色碧綠兼非常濃郁🤣;白玉就圓轆轆細細粒都幾Kawaii 🤩,除咗白玉又有綠玉(估計係加咗抹茶)🤣,白玉係由白玉粉做成,白玉粉係由もち米做成,即係嗰啲喺日本🇯🇵過年嘅時候食好煙韌mochi 糕🤩;呢度嘅白玉做得夠煙靭兼完全唔甜,不過碗中間有非常甜嘅あんこ紅豆蓉,撈埋一齊食幾好味🤩;如果仲覺得唔夠甜,咁有一小瓶勁甜嘅抹茶糖漿可以再加上去🤩;甜點配抹茶🍵,真係非常夾,原來白玉同あんこ紅豆蓉同抹茶3個係做到好朋友㗎🤣
赞好
检举