2022-06-03
日式拉麵今日同咗佢去旺角呢間樸一拉麵既餐廳食拉麵,餐廳地方環境唔算好大,但係好乾淨企理,而且餐具枱面都好衛生。枱面上面除咗有檸檬水,仲有紙巾牙籤,真係好細心呀,竟然有紙巾,成日出街都有陣時唔記得拎紙巾,搞到有陣時食完嘢都冇得抹咀,哈哈,去到呢間拉麵餐廳就唔驚啦。人均消費係$90。呢間餐廳主要係食日本拉麵,有唔同嘅日本拉麵可以選擇,我哋各自拎住張餐紙就隨自己嘅喜好喺度落單啦。我呢就叫咗個豚骨拉面 $80,配菜有木耳,蔥 ,叉燒呢本來諗住揀厚燒嘅,但係見佢都揀咗厚燒,所以我就轉左慢煮啦,咁你可以同佢一齊食唔同嘅豚肉風味。另外仲加咗$13要一個流心蛋,呢隻蛋好入味,味道偏鹹,裏面嘅蛋黃流出嚟真係好好食。慢煮款式嘅豚肉,又薄又大塊,脂肪比例比較少,而且有好濃郁嘅豚骨湯底味,所以都浸得好入味,食落口一啲都唔老唔硬。至於啲拉麵就揀咗係普通硬度,食落去都有彈性口感,而且吸收左個湯底嘅濃郁味道,所以每一條都好入味啊。另一個拉麵就叫咗魚介拉麵$86,豚肉就揀咗係厚燒嘅 ,一出到嚟個賣相好震撼,又厚又大件嘅感覺,面頭上面仲有啲燒過嘅痕跡,有啲燒焦嘅香味。脂肪比例分布得比較平均,脂肪嘅比重就比慢煮多啲脂肪,
另一個拉麵就叫咗魚介拉麵$86,豚肉就揀咗係厚燒嘅 ,一出到嚟個賣相好震撼,又厚又大件嘅感覺,面頭上面仲有啲燒過嘅痕跡,有啲燒焦嘅香味。脂肪比例分布得比較平均,脂肪嘅比重就比慢煮多啲脂肪,但係食完都唔會覺得好肥膩嘅,而且肉質好鬆化,其實我平時都好少食肥豬膏,但係呢一款嘅厚燒,食完我都覺得會再食多一啖。呢款拉麵嘅湯底比較深色,味道亦都好濃郁,偏鹹,湯底裏面仲食到真係有魚喺入邊,感覺即刻覺得真材實料。