2019-07-03
今日嚟到大角咀大全街, 食日本嘢千之味嘅門面唔錯 點呀唔係啲咩 求求其其嘅裝修。 入到店內 簡約木架上放了一些裝飾品作一些點綴, 可見得其心思。 這裏有各式各樣的日本食物。由最基本的壽司刺身, 烏冬 ,燒物, 丼都有。首先我叫咗 火炙三文魚腩壽司 火炙牛肉壽司和火炙左口魚邊壽司。三文魚腩油脂分佈很好驚火炙後少量 油脂滲透出來 以至可以達到入口即溶嘅感覺。 而其餘的壽司也 不錯 牛肉沒有筋 容易咀嚼。再來便是七味雞翼, 雞翼肉質 幼滑 而雞皮上的七味粉份量恰到好處。少量辣味 而不會太鹹。生薑豚肉手打烏冬為主食之一, 上面有一隻溫泉蛋及大量的豚肉 而湯底 好像有一些雞湯味。最後便是蒜香三文魚帶子炒飯, 香味十足, 但是不知道是帶子還是蒜頭, 有些微苦澀味, 整響了一些味道。 整餐總括而言也算不錯。
這裏有各式各樣的日本食物。
由最基本的壽司刺身, 烏冬 ,燒物, 丼都有。