2018-11-14
深水埗一向係臥虎藏龍之地,是日午餐去到深水埗搵食。今日食嘅茶屋町就係其中之一。從門外睇已睇得出裝修花過唔少心思,好似一座日式建築咁。入到店內係簡潔嘅日系裝修,模仿日式火車車廂佈置,好似坐喺火車上食便當咁。一坐低,侍應就遞上半杯茶及餐牌,正好奇點解茶得半杯之際,發現原來枱上有一個壺裝滿茶,可以自由無限添飲。再望下個餐牌,餐牌設計簡單易睇,食物全部都有相,對於我呢啲等一次黎嘅客人都可以輕易地睇住啲圖片點餐。餐牌上嘅甜品非常吸引,但實在太肚餓嘅關係,決定都係醫左肚先。點左個賣相相當吸引嘅吉列芝士黑豚配咖喱飯,原來午市套餐係跟麵豉湯,仲有送甜品雪糕,非常豐富。首先送上嘅係熱辣辣嘅麵豉湯,味道唔錯。飲完湯,吉列芝士黑豚隨即送上,用便當盒裝住嘅食物食物一上到枱已聞到陣陣嘅咖喱嘅香味,成個餐盒分開一格格,中間有漬物,旁邊有前菜甜蛋、迷你甜蕃薯同海帶,吉列芝士黑豚,白飯同咖哩汁分別放喺唔同格內,賣相非常吸引。份吉列芝士黑豚中間係流心,切間嘅黑豚中間見到啲芝士流出黎。白飯係用北海道米煮成,加左少少飯素喺面,食脆脆地嘅感覺好特別,外脆內軟嘅芝士黑豚沾上咖哩汁食亦非常夾。最後食埋原味及抹茶混合雪糕就完滿結束
首先送上嘅係熱辣辣嘅麵豉湯,味道唔錯。飲完湯,吉列芝士黑豚隨即送上,用便當盒裝住嘅食物食物一上到枱已聞到陣陣嘅咖喱嘅香味,成個餐盒分開一格格,中間有漬物,旁邊有前菜甜蛋、迷你甜蕃薯同海帶,吉列芝士黑豚,白飯同咖哩汁分別放喺唔同格內,賣相非常吸引。份吉列芝士黑豚中間係流心,切間嘅黑豚中間見到啲芝士流出黎。白飯係用北海道米煮成,加左少少飯素喺面,食脆脆地嘅感覺好特別,外脆內軟嘅芝士黑豚沾上咖哩汁食亦非常夾。最後食埋原味及抹茶混合雪糕就完滿結束。以78蚊呢個價錢食到咁多野,實在超值抵食!👍🏻
由於食完已經好飽,留番下次再試其他甜品。