2019-03-18 128 浏览
今日中午同朋去咗依间丼饭专卖店食丼饭。依间店门面系纯白色为主调,店名系日文字,下面有只细英文字写superdon。门口有lunch menu,写咗唔同种类嘅don。入面有一排长bar枱,大约有8个座位,对住类似open kitchen 位置。而再入啲,系二人至四人枱,一边系靠墙坐嘅长櫈,一边系普通独位櫈。☺️午餐种类都几多,所以拣咗火炙三色丼(三文鱼丶吞拿鱼同左口鱼边)$98。而另一个系酱烧广岛蚝丼。依间丼店系加一服务费的。首先店员递上玄米茶。🍵之后等十几分钟就会递上火炙三色丼,而烧广岛蚝丼应该要需时准备,所以较耐时间先递到。.个火炙三色丼三文鱼同左囗鱼边烧得啱啱好,无腥味,而且几嫩滑,有入口即溶嘅感觉。不过几薄身,再厚番少少,比较好。而个吞拿鱼比较厚身,都几鲜味。🍣喺间店见到原来啲米系日本米。所以食真啲先,发现啲米粒分明,都好软熟。将啲攻鼻嘅芥末捞落啲油酱油同米饭一齐食,会好鲜味。🍚个烧广岛蚝丼啲烧汁好浓郁,而且啲广岛蚝肥美大只,仲有一点系:无沙同腥味,所以啲蚝处理得好好。👍🏻份量都几多。有成六至七只。食完饭,饮埋佢个味噌汤。味噌嘅味好重,不过觉得咸咗少少。

个火炙三色丼
火炙三色丼
三文鱼丶吞拿鱼丶右口鱼边

个烧广岛蚝丼
酱烧广岛蚝丼

食完饭,饮埋佢个味噌汤。味噌嘅味好重,不过觉得咸咗少少。
火炙三色丼+烧汁广岛蚝丼
2019-03-18